Bežný vitamín, ktorý môže podľa odborníka zvýšiť riziko rakoviny – 4 ďalšie potenciálne škodlivé doplnky.

Bežné doplnky, ktoré tvrdia, že ponúkajú rôzne zdravotné výhody, môžu v konečnom dôsledku spôsobiť viac škody ako úžitku.

Konkrétne môžu ovplyvniť funkciu pečene, spôsobiť obličkové kamene a dokonca zvýšiť riziko rakoviny, tvrdí popredný americký odborník špecializujúci sa na výživové poradenstvo pre pacientov s rakovinou.

Dietologička Nichole Andrews z Washingtonu prezradila svojim 334 000 sledovateľom na Instagrame, že väčšina vitamínov, ktoré prijímame, je škodlivá pre naše zdravie, pričom zdôraznila najmä jeden, ktorý zvyšuje riziko rakoviny.

„Mnohí z nás sa obracajú na doplnky, ako je jablčný ocot, kolagén, doplnky na pokožku, vlasy a nechty, kurkuma a vitamín C na rýchle riešenie. Vedeli ste však, že predávkovanie môže spôsobiť viac škody ako úžitku,“ povedala a dodala:

“Ako odborníčka na výživu v oblasti rakoviny som tu, aby som vám povedala, že spoliehanie sa na doplnky pre zdravie môže viesť k nerovnováhe a v niektorých prípadoch dokonca zvýšiť riziko rakoviny.”

5 bežných doplnkov, ktoré môžu byť škodlivé

  • Kapsuly z jablčného octu
  • Kolagénové doplnky
  • Biotín
  • Kurkuma
  • vitamín C

1. Kapsuly s jablčným octom
Prvým doplnkom na zozname nepotrebných a potenciálne škodlivých doplnkov sú kapsuly z jablčného octu.

Rýchle vyhľadávanie na internete vás môže priviesť k presvedčeniu, že jablčný ocot je všeliek, pričom tvrdenia naznačujú, že vám môže pomôcť schudnúť alebo dokonca kontrolovať vysoký krvný tlak.

Ale mnohé z týchto výhod boli zdokumentované iba v Petriho miskách, nie u ľudí. „Kapsule s jablčným octom môžu pre svoju vysokú kyslosť podráždiť váš tráviaci systém a poškodiť zubnú sklovinu.

“Neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz, ktorý by ich spájal so stratou hmotnosti alebo zlepšením trávenia,” poznamenala Andrews.

Dodala, že tieto doplnky nie sú regulované ako drogy, čo znamená, že nevieme, či skutočne robia to, čo tvrdia. Namiesto toho navrhla zvoliť citrónovú vodu alebo fermentované potraviny, ako je kimchi alebo kyslá kapusta, ak chcete regulovať trávenie.

2. Kolagénové doplnky
Kolagénové doplnky sú tiež na zozname „zlých“ suplementov. Zdôraznila, že pokiaľ nemáte nedostatok, príliš veľa kolagénu môže narušiť vstrebávanie živín.

“Kolagén je nevyhnutný pre pokožku a kĺby, ale telo prirodzene syntetizuje dostatok kolagénu z dobre vyváženej stravy.” „Na to sa treba sústrediť,“ poradila.

Na využitie výhod kolagénu odborníčka navrhla konzumovať kuracie mäso, ryby, vajcia, citrusové plody a bobule, ktoré sú tiež bohaté na vitamín C.

3. Biotín
Biotín, vitamín nazývaný aj B7, ktorý sa nachádza vo vajciach a banánoch, sa často odporúča na posilnenie vlasov a nechtov. Ale dietologička ho neodporúča užívať ho vo forme doplnkov.

„Pokožka, vlasy a nechty sú naplnené pridaným biotínom. “Aj keď to môže byť pre vás dobré, musíte to získať z potravy, pretože príliš veľa biotínu môže narušiť krvné testy,” zdôraznila.

Namiesto doplnkov výživy navrhuje jesť vajcia, orechy, listovú zeleninu, avokádo a sladké zemiaky pre vyvážené vitamíny.

4. Kurkuma
Kurkuma, známa svojimi hojivými, protizápalovými a analgetickými vlastnosťami, je ďalším populárnym doplnkom. Ale pri vysokých hladinách môže kurkuma dráždiť sliznicu žalúdka a ovplyvniť funkciu pečene.

Odporúča zamerať sa na konzumáciu kurkumy ako súčasť jedla, napríklad v smoothie so zdravými tukmi, ako je olivový olej alebo kokosové mlieko, aby sa zlepšila absorpcia.

5. Vitamín C môže zvýšiť riziko rakoviny
Napokon, vitamín C, ktorý je v pomarančoch a paprike hojne zastúpený, by sa nemal užívať ako doplnok. Dietologička povedala, že užívanie viac ako 200 % dennej hodnoty vitamínu C môže viesť k obličkovým kameňom a tráviacim problémom.

“Nadbytok vitamínu C môže viesť k obličkovým kameňom, gastrointestinálnym problémom a môže narušiť vstrebávanie iných živín.”

„Dostatok vitamínu C telo dokáže získať z ovocia a zeleniny,“ vysvetlila odborníčka. Zdôraznila, že ľudia by mali uprednostňovať pomaranče, jahody, papriku a brokolicu.

Nakoniec treba poznamenať, že viaceré štúdie odrážajú obavy odborníčky na výživu a odrádzajú od užívania vitamínov v nadmernom množstve.

Zverejnená štúdia z roku 2023 publikované v The Journal of Clinical Investigation ukázali, že antioxidanty ako vitamín C a E môžu skutočne pomôcť pri raste nádorov.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*