Niektorí ľudia sa na kefír obracajú, keď majú problémy s trávením a posilnením imunity a majú pravdu! Kefír je plný živín a je mimoriadne zdravý.
Má mierne kyslú chuť a môže vám pripomínať cmar. Vyrába sa z fermentovaného mlieka pomocou kefírovej huby (ktorá sa skladá z kvasiniek a baktérií).
Zrná mliečneho kefíru na drevenej lyžičke
Ale prečo je kefír taký zdravý?
Kefír obsahuje veľa vitamínov a minerálov vrátane vitamínov A, B (1, 3, 9 a 12) a K, kyseliny listovej, jódu, horčíka, železa a vápnika.
Obsahuje aj prírodné probiotiká, ktoré aktivujú tráviaci trakt, bojujú proti škodlivým baktériám a udržiavajú dobrú črevnú flóru zdravú. Okrem toho čoraz viac výskumov ukazuje, že je dôležitý aj pre imunitný systém.
Kefír je lepší ako samotné mlieko a iné mliečne výrobky, pretože okrem baktérií mliečneho kvasenia obsahuje aj kvasinky, aminokyseliny a baktérie kyseliny octovej – neobsahuje však laktózu.
Kefír tak spomaľuje proces starnutia pokožky, reguluje krvný tlak a pomáha proti únave, nervozite a poruchám spánku. Predpokladá sa, že je prospešný pre srdce, žlčník, pečeň a žalúdočné problémy.
Dokonca prispieva k diétam, pretože má vysoký obsah bielkovín na kalórie, zdravé tuky a neobsahuje cukor. K vzhľadu pokožky prispieva aj zdravá črevná mikroflóra.
Na čistenie pleti si môžete vyrobiť kefírovú masku. Kefír si môžete kúpiť v supermarkete alebo si ho vyrobiť sami. Budete potrebovať len mlieko (kravské, ovčie alebo kozie) a kefírové kvasnice.
Huby a mlieko vložte do vzduchotesnej nádoby a nechajte ich kvasiť viac ako dva dni pri izbovej teplote na tmavom mieste. Mali by ste si uvedomiť, že komerčný kefír obsahuje laktózu.
Ak máte intoleranciu na laktózu, prečítajte si zloženie pred kúpou alebo si ho pripravte sami. Je dôležité, aby ste to s dennou konzumáciou kefíru nepreháňali.
Až 4 šálky denne sú v poriadku, ale viac baktérií mliečneho kvasenia môže zničiť vašu mikroflóru. Ideálne sú 2 šálky v závislosti od vašej hmotnosti a stravy.
Niekomu kefír chutí, iný si naň musí zvyknúť – ale stojí to za to. Môžete ho použiť pri varení aj pečení. Ak ste to ešte nikdy neskúsili, je najvyšší čas!
Podeľte sa o tento článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply