Brokolica zabíja rakovinové nádory iba vtedy, ak sa konzumuje určitým spôsobom!

Zmení vám to život! Brokolica je bohatým zdrojom určitých zlúčenín nazývaných glukosiniláty, ktoré sa enzymaticky premieňajú na izotiokyanáty….

Izotiokyanáty brokolice v tele zvyšujú produkciu rôznych detoxikačných enzýmov fázy II, zvyšujú antioxidačný stav a chránia pokusné zvieratá pred chemicky vyvolanou rakovinou.

Z tohto dôvodu odborníci na výživu odporúčajú jesť brokolicu a zeleninu z rovnakej rodiny (karfiol, kapusta, ružičkový kel) aspoň trikrát týždenne.

Koncentrované výťažky z brokolice vám však umožnia ešte viac zvýšiť príjem týchto prospešných zložiek. Jedným z hlavných izotiokyanátov v brokolici je sulforafan. V mnohých štúdiách táto rastlinná chemikália preukázala protirakovinové účinky.

V laboratórnom experimente s bunkami rakoviny pečene myší sulforafan zvýšil hladiny dvoch detoxikačných enzýmov fázy II, glutatión-S-transferázy a chinínreduktázy.

Autori štúdie dospeli k záveru, že schopnosť sulforafanu zvyšovať tieto enzýmy môže byť dôležitou súčasťou protirakovinovej aktivity brokolice. Štúdia na Univerzite Johna Hopkinsa skúmala účinky sulforafanu na chemicky vyvolané nádory prsníka u potkanov.

Pri podaní v čase expozície karcinogénu sulforafan výrazne znížil výskyt, počet a hmotnosť nádorov prsníka a ich rast sa oneskoril. Laboratórna štúdia ukazuje, že sulforafan môže tiež bojovať proti rakovine prostaty.

Výhody brokolice tu nekončia.

Štúdia zeleniny zistila, že brokolica má najväčší ochranný účinok proti rôznym mutagénnym chemikáliám. Ďalší experiment v nemocnici Johna Hopkinsa zistil, že brokolicový sulforafan je silným činidlom proti trom kmeňom Helicobacter pylori.

Štúdia vykonaná v rovnakom čase ukázala, že sulforafan blokuje aj nádory v žalúdkoch myší vystavených mutagénnym chemikáliám.

Podľa vedcov sú tieto viaceré výhody výsledkom zvýšenej produkcie detoxikačných a antioxidačných enzýmov fázy II.
Preto je dobré jesť brokolicu často.

Niektorí zdravotníci jedia brokolicu surovú alebo ju dajú do odšťavovača a šťavu pijú. To je obrovská chyba.

Aj keď je dobré jesť zeleninu surovú, v prípade brokolice to neplatí, pretože surová brokolica obsahuje zložky poškodzujúce štítnu žľazu. Brokolicu by ste teda mali jesť vždy zľahka uvarenú.

Samozrejme, denný príjem brokolicového extraktu vo forme výživového doplnku vám ponúkne ešte väčšiu ochranu pred environmentálnymi karcinogénmi.

Marios Dimopoulos

Odborník na výživu
Člen Americkej rady aplikovanej klinickej výživy
Člen Americkej asociácie bezdrogových lekárov

Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*