Žihľava je bohatá na vitamíny, minerály a liečivé látky. Táto rastlina je bohatá na vápnik, fosfor, železo a kyselinu kremičitú.
Rastlina obsahuje vitamíny K, B2 a kyselinu panténovú, preto je považovaná za prírodný multivitamín, ktorý prospieva celému telu a posilňuje imunitu. List žihľavy môže zmierniť reumatické ťažkosti a výrazne znížiť bolesť pri pohybe.
Predpisuje sa na vnútorné použitie ako diuretikum, pretože môže zvýšiť odstránenie sodíka a kyseliny močovej. Žihľava pôsobí proti hnačke a pomáha pri hemoroidoch. Čaj sa používa na preplachovanie močových ciest, ale aj preventívne pri tvorbe obličkových kameňov.
Ukázalo sa tiež, že žihľavový čaj dokáže znížiť hladinu cukru v krvi, preto sa často odporúča diabetikom. Dodáva telu aj železo, takže priaznivo pôsobí na ľudí trpiacich anémiou.
Pri vonkajšom použití sa žihľava používa na liečbu akné, ekzémov, mastnej pokožky a lupín. Na jedenie sa používajú uvarené listy a vrcholy mladej rastliny, ktoré sa zbierajú od konca februára do mája a niekedy ich možno opäť nájsť v jesenných mesiacoch.
Jemné končeky rastliny so štyrmi až šiestimi listami treba trhať rukavicami tam, kde je stonka ešte mäkká. Koreň sa zbiera na jeseň a na jar a potom sa používa čerstvý alebo sušený.
Príprava žihľavového čaju
Potrebuješ:
2 čajové lyžičky listov žihľavy
250 ml vody
Príprava:
Čerstvý alebo sušený list žihľavy zalejte horúcou vodou, nechajte prikryté desať minút postáť, potom sceďte. Vypite šálku každý deň pri reumatických bolestiach, únave, anémii a nedostatku chuti do jedla.
Ak vás to zaujalo, zdieľajte článok aj ďalej.
Leave a Reply