Čalamáda na zimu, ktorá nikdy nesklame! Overený recept, ktorý robíme každý rok a vždy sa po nej len zapráši…

Tento recept sa nám osvedčil, robíme ho takto už dlho a je naozaj lahodný, nekazí sa, zachováva si aj textúru.

Ingrediencie:

  • 2 hlávky kapusty (asi 3 kg),
  • 2 kg uhoriek,
  • 1 kg papriky (zmiešané),
  • 0,5 kg cibule,
  • 8-10 mrkvy,
  • zrnká korenia,
  • bobkový list,
  • 8-10 lyžíc soli,
  • 50 dkg cukru (alebo 80 dkg, ak máte radi sladšie),
  • 4-5 dl 10% octu,
  • 2 čajové lyžičky síry alebo jedna čajová lyžička síry a jedna čajová lyžička benzoanu sodného.

Postup:

  1. Zeleninu očistíme, nakrájame, dáme do veľkej misy, premiešajte. Pridajte ostatné ingrediencie. Dobre premiešajte. Nechajte odležať jeden deň.
  2. Počas tejto doby premiešajte, aby pustila šťavu. Naplníme  do fliaš aj so šťavou. Z tohto množstva vyjde asi  10 kusov  7 dl fliaš. Síra je potrebná na uchovanie chrumkavosti zeleniny, veľa ľudí sa jej bojí, ale chuť síry sa stratí.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*