Cappuccino koláč: Nepečený, lahodný dezert. Recept je veľmi jednoduchý a samotný koláč je hotový za okamih!

Cappuccino koláč: Nepečený studený dezert. Recept je veľmi jednoduchý a samotný koláč je hotový za okamih.

Prísady na kávový punč
  • 6 polievkových lyžíc cappuccina, napr. vanilkového – 60 g
  • 1,5 šálky horúcej vody – približne 375 ml
  • 1 čajová lyžička akejkoľvek instantnej kávy – možno vynechať
Prísady na vanilkový krém
  • 1 kg krémového, vanilkového tvarohu
  • 0,5 šálky sušeného mlieka – 140 g
  • 4 ploché lyžice želatíny – do 40 g
  • 3/4 šálky vriacej vody – práve prevarenej
  • 0,5 šálky kávového punču (naliateho z vyššie uvedených ingrediencií)
Ostatné zložky
  • 1 balenie dlhých piškót – 140 g
  • 1 balenie okrúhlych piškót – 120 g
  • 1 PL kakaového, kávového alebo čokoládového prášku
  • Šálka má v mojom prípade objem 250 ml.
  • Forma na koláč: v mojom prípade to bola forma s rozmermi 24 x 34 cm (vnútorné rozmery). Použila som plech s odnímateľnými bočnicami.
  1. Predtým, ako sa pustíte do prípravy koláča, odporúčam, aby ste si najprv prečítali celý recept, aby ste boli vopred pripravení na ďalšie kroky pri jeho príprave.

Postup:
  1. Keďže punč potrebuje niekoľko minút na vychladnutie, odporúčam začať s ním. Do misky nalejte 6 polievkových lyžíc kapučína, napr. s vanilkovou príchuťou. Ide o 60 gramov práškového cappuccina. Pridávam aj lyžičku instantnej kávy, aby som trochu zvýšila chuť punču, ale nie je to potrebné. Zalejeme 1,5 šálky horúcej vody (prevarenej na 80 stupňov), čo je približne 375 ml vody. Miešajte, kým sa káva úplne nerozpustí vo vode. Misku so “silnou” kávou odložte bokom, aby vychladla. Tip: Použila som kapučíno s vanilkovou príchuťou, ale môžete použiť akúkoľvek inú príchuť, ktorú máte radi (karamel, belgická čokoláda, lieskové oriešky, smotana).
  2. Kým “káva” chladne, pripravte si formu a spodok koláča. Použila som tortovú formu s odnímateľnými bočnicami s vnútornými rozmermi 24 x 34 cm. Môžete použiť aj menšiu. Koláč bude vyšší (pravdepodobne potom použijete menej piškót). Dno a boky formy vyložte papierom na pečenie. Aby sa papier neprilepil, vymažte vopred boky formy trochou masla alebo margarínu (prúžky papiera sa prilepia a s koláčom sa ľahšie pracuje).
  3. Piškóty vložte do formy (ja som použila dlhé bez cukrovej polevy). Môžete použiť aj okrúhle piškóty.
  4. Každú piškótu jemne namočte do kapučínového punču (punč môže byť ešte mierne teplý). Odporúčam to robiť po lyžičkách. Dávajte pozor, aby ste nenaliali príliš veľa punču (najmä na jedno miesto). Pri správnom naliatí by sa mal punč úplne vsiaknuť do piškót a nemal by plávať na dno formy ani spôsobiť viditeľné zmäknutie piškót. Je lepšie dať ho menej, ako to preháňať. Zdá sa, že punču je veľa, ale časť z neho sa ešte pridá do vanilkového cappuccina (pol pohára) a časť sa použije na namočenie vrchnej vrstvy piškót.
  5. Čas na vanilkový krém. Začnite želatínou. Naplňte 250 ml pohár do 3/4 vriacou vodou (len prevarenou vodou). Okamžite vsypte štyri polievkové lyžice želatíny. Zmes ihneď premiešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí. Možno si myslíte, že je nemožné rozpustiť toľko želatíny v necelých 190 ml vriacej vody, ale všimnete si, že čiastočky želatíny sa postupne rozpúšťajú každou minútou. Ak aj po niekoľkých minútach vidíte čiastočky želatíny, môžete v prípade potreby pridať ešte trochu vriacej vody. Pokračujte v miešaní, kým tekutina nie je homogénna a neobsahuje želatínové čiastočky. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť (len niekoľko minút).
  6. Do veľkej misy vložte kilogram vanilkového tvarohu. Do syra nalejte pol šálky sušeného mlieka. Nalejte tiež polovicu šálky predtým pripraveného kávového punču. Celú vec premiešajte ručným mixérom. Za niekoľko minút by mala byť zmes hladká a bez hrudiek. Nakoniec prilejte rozpustenú želatínu (môže byť ešte mierne teplá) a zmes dôkladne rozmixujte. Spočiatku bude zmes riedka, ale nečakajte dlho, pretože zmes veľmi rýchlo tuhne. Za niekoľko minút môže veľmi zhustnúť. Ak dosiahne konzistenciu pudingu, okamžite ho nalejte na namočený piškótový základ. Vyhlaďte povrch.
  7. Na zmes môžete ihneď položiť okrúhle piškóty a zaliať ich zvyšným punčom. Koláč je teraz takmer hotový a môžete ho uložiť späť do chladničky. Na vrchu ho ešte voľne prikryjem fóliou. Po štyroch hodinách chladenia môžete koláč dokonale nakrájať a podávať.
  8. Až pred podávaním ho posypem kakaom. Koláč skladujte v chladničke (najlepšie zakrytý).
DOBRÚ CHUŤ!👌😋

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*