Celozrnné alebo obyčajné cestoviny? Expertka na zdravú výživu prezradila, ktoré sú NAOZAJ zdravé!

Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie jedlá na svete – či už v špenátovej omáčke, s kuracím mäsom alebo v tradičnej bolonskej verzii. Ale vedeli ste, že rozdiel medzi celozrnnými a klasickými cestovinami je oveľa väčší, než si myslíte?

Katarzyna Bosacka, známa expertka na zdravú výživu, porovnala bežné a celozrnné cestoviny z tvrdej pšenice. Výsledok? Celozrnné cestoviny jednoznačne vedú!

Prečo práve celozrnné?

  • Viac minerálov – vápnik, horčík, železo.

  • Dvojnásobok vlákniny oproti klasickým cestovinám.

  • Viac bielkovín – skvelé pre svaly aj energiu.

  • Vláknina vás zasýti na dlhšie, takže menej často hladujete.

Čo by ste mali vedieť o výrobe cestovín?

Cestoviny sa vyrábajú z tvrdej pšeničnej múky a vody. Tvrdá pšenica obsahuje viac lepku, vďaka čomu cestoviny držia tvar a sú elastické. Celozrnné cestoviny sú pritom vyrobené z múky, ktorá obsahuje celé zrno, a preto majú výrazne lepšie nutričné hodnoty.

TIP od Bosackej: Pri nákupe si vyberajte celozrnné cestoviny – vaše telo vám poďakuje!

A čo vy? Už ste vyskúšali celozrnné cestoviny? Napíšte do komentára, ako ich pripravujete, alebo ktoré recepty máte najradšej!

Zdieľajte tento článok, aby sa zdravé info dostalo ku každému, kto miluje cestoviny! 🍝❤️

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*