Červená škvrna vo vajci? Nie je to chyba, ale niečo, čo by ste mali vedieť skôr, než ho vyhodíte!

Často sa nám pri rozbíjaní škrupiny a vylievaní obsahu do panvice alebo misky môže naskytnúť prekvapivý pohľad – intenzívne červená škvrna vo vajci.

Mnohým ľuďom táto červená škvrna vo vajci spôsobuje okamžité nepohodlie a dokonca znechutenie, čo ich vedie k rýchlej likvidácii celého produktu.

Zamysleli sme sa však niekedy nad tým, čo tá záhadná červená škvrna vo vajíčku skutočne znamená? Je to dôvod na obavy?

Vajcia sú stálym prvkom kuchyne – na tanieroch sa objavujú takmer každý deň. Používame ich na raňajky, pečenie a iné… Niekedy sa však stáva, že po rozbití škrupiny vo vnútri zbadáme niečo, čo môže vyvolávať obavy – červenú škvrnu vo vajci.

Pre mnohých ľudí je to varovný signál, ktorý vajíčko okamžite diskvalifikuje z ďalšieho použitia. Je to tak?

Okolo tejto malej zmeny v štruktúre vajíčka vzniklo veľa mýtov. Niektorí ľudia sa obávajú, že to znamená, že existuje embryo alebo niečo znepokojujúce.

V skutočnosti je situácia úplne iná a znalosti o tom vám pomôžu vyhnúť sa zbytočnému plytvaniu potravinami.

Červená škvrna vo vajci – čo to vlastne znamená?

Výskyt malej červenej bodky v žĺtku alebo bielku nemusí nutne znamenať, že je pokazené alebo že obsahuje kuracie embryo.

Červená škvrna vo vajci zvyčajne nie je nič iné ako prasknutá cieva, ktorá mohla vzniknúť pri tvorbe vajíčka v tele sliepky.

Príčinou môže byť drobné mechanické poranenie, stres alebo dokonca nedostatok vitamínov alebo mikroelementov v tele sliepky.

Na rozdiel od zdania nie je takáto zmena znakom zlých chovných podmienok alebo nesprávneho vývoja vajec. Ide o prirodzený jav, ktorý sa môže vyskytnúť v klietkových aj organických vajciach.

Zaujímavé je, že výskyt takýchto škvŕn môže byť podmienený aj geneticky – niektoré sliepky sú na ne jednoducho náchylnejšie.

Je bezpečné jesť vajíčko s červenou škvrnou?

Pre mnohých ľudí je pohľad na červenú bodku vo vajci ohavný – čo je pochopiteľné, pretože nie každý má rád prekvapenia v jedle.

Je však potrebné vedieť, že červená škvrna vo vajci neznamená, že výrobok nie je vhodný na konzumáciu.

Zdravotne ich konzumácia nemá žiadne kontraindikácie – najmä preto, že väčšina z nás vajíčka tepelne upravuje a vysoká teplota účinne neutralizuje prípadné hrozby.

Ak vám však takéto miesto na pohľad vadí, pred prípravou jedla ho jednoducho odstránite lyžicou alebo špičkou noža. Za zmienku tiež stojí, že to nijako nezmení chuť vajíčka – rozdiel nebude ani v omelete, koláči či palacinkách.

Nutričná hodnota vajec a ako ich najlepšie pripraviť

Okrem kulinárskych vlastností majú vajcia obrovský nutričný význam. Obsahujú cenné vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej (B9), ako aj vitamíny A, D a E, ktoré sú rozpustné v tukoch.

Okrem toho sú tu minerály ako železo, zinok, selén a fosfor, ako aj cholín – kľúčová zložka podporujúca fungovanie mozgu a nervového systému.

Ak si chcete zachovať maximálne zdravotné vlastnosti, najlepšie je jesť vajíčka uvarené namäkko – s tuhým bielkom a mierne tekutým žĺtkom.

V tejto forme sú ľahko stráviteľné a dobre vstrebateľné. Vyprážanie pri vysokej teplote a dlhé varenie môže spôsobiť stratu niektorých cenných ingrediencií.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*