Cesnačku robí každý po svojom. Tá naša cesnačka vám síce možno neupokojí rozbúrený žalúdok, ako jej tradičná podoba, zato vás prekvapí nielen chuťou, ale aj spôsobom prípravy.
TIP: Ak chcete, aby bola polievka ešte jemnejšia a krémovejšia, nahraďte smotanu na varenie viacpercentným variantom.
Ingrediencie:
- 1 hlávka cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 pór
- 3 zemiaky
- 1 zeleninový bujón
- 1 lyžička drvenej rasce
- 100 g anglickej slaniny
- 2 plátky staršieho chleba
- 1 téglik smotany na varenie
- soľ a korenie
Postup:
- Hlávku cesnaku zvrchu zrežeme, aby bolo vidieť špičky jednotlivých strúčikov. Zatrieme jednou polievkovou lyžicou olivového oleja a dáme piecť na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ° C asi 20 minút, v závislosti od veľkosti cesnaku a strúčikov.
- Vo väčšom hrnci si rozpálime druhú polievkovú lyžicu oleja a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a na kolieska nakrájaný pór. Spoločne presmažíme.
- Medzitým si olúpeme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Akonáhle začne pór s cibuľou zlátnuť, pridáme zemiaky a čajovú lyžičku rasce. Všetko premiešame a následne zalejeme asi litrom a pol horúcej vody. Vhodíme bujón a osolíme, okoreníme. Polievku varíme, kým zemiaky nezmäknú.
- Anglickú slaninu si nakrájame na kocky a na olivovom oleji ju osmažíme do chrumkava. Na vypečenom tuku následne opečieme starší chlieb, tiež nakrájaný na kocky. Oboje preložíme do misky vyloženej papierovou utierkou, aby sa vsiakla prebytočná mastnota.
- Upečený cesnak vytlačíme do uvarenej polievky a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Prilejeme smotanu na varenie a ešte pár minút povaríme, aby sa chute spojili. Polievku rozdelíme na taniere a zasypeme chlebovými krutónmi a opečenou anglickou slaninou.
Leave a Reply