Orientačný 5-dňový diétny plán pre ľudí s vysokým cholesterolom.
Vysoký cholesterol môže byť spôsobený mnohými rôznymi faktormi, vrátane nesprávnej stravy, nedostatku pohybu a dedičnosti.
Našťastie sú k dispozícii rôzne lieky pre ľudí, ktorí majú vysokú hladinu cholesterolu v krvi, ale či už potrebujete liečbu alebo nie, je dôležité dávať si pozor na stravu.
Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť, sú červené a spracované mäso, mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, sladkosti a vyprážané jedlá.
Namiesto toho sa odporúča strava bohatá na zeleninu a vlákninu, ovos a celozrnné výrobky, ako aj pravidelná konzumácia tučných rýb, strukovín a orechov.
Nižšie uvidíte orientačný 5-dňový diétny plán odporúčaný pre ľudí s vysokým cholesterolom. Podotýkame, že pri varení nasledujúcich potravín je dobré vyhnúť sa maslu a uprednostniť mierne množstvo olivového oleja.
Tento konkrétny plán pozostáva z 3 jedál denne, čo znamená, že budete musieť doplniť nejaké menšie občerstvenie.
Podľa Heart Foundation je ideálnym občerstvením pre ľudí s vysokým cholesterolom ovocie (najmä hrušky preukázateľne znižujú hladinu cholesterolu v krvi), nízkotučné jogurty, nesolené oriešky a sladké tyčinky, zelenina (napr. mrkva alebo uhorka) s hummusom.
Cholesterolová diéta – 5-dňová diéta
Prvý deň
Raňajky: Toast s celozrnným pečivom, jablko, 2 kg. arašidové maslo a škoricu
Obed: 1 stredne veľký filet z lososa grilovaný so sladkými zemiakmi a brokolicou
Večera: 1 sendvič s celozrnným pečivom, nízkotučným syrom, zeleninou a hummusom
Druhý deň
Raňajky: 1 miska celozrnného ovsa (3 polievkové lyžice), nízkotučné mlieko, škorica a 1 ovocie
Obed: 1 porcia pečeného kurčaťa so zemiakmi, k tomu šalát z varenej alebo grilovanej zeleniny (napr.: brokolica, karfiol so soľou, citrónom a olivovým olejom)
Večera: 1 šálka celozrnných cestovín s 1 konzervou tuniaka vo vode, paradajka, uhorka, paprika a dresing s olivovým olejom, horčicou a trochou nízkotučného jogurtu
Tretí deň
Raňajky: 1 nízkotučný jogurt s 1 ovocím a 1 hrsťou orechov
Obed: 2 stredné morčacie karbonátky s ¾ šálky celozrnnej ryže a 1 šalátom a cibuľovým šalátom (so soľou, olejom, octom)
Večera: 1 šalát s paradajkami, uhorkou, paprikou, cibuľou, 2 polievkové lyžice. katiki, 2-3 celozrnné orechy, soľ, korenie, oregano, olivový olej a ocot
Deň štvrtý
Raňajky: 1 plátok toastového celozrnného chleba s avokádom, paradajkami a sezamovými semienkami
Obed: 1 porcia pečeného kurčaťa so zemiakmi, k tomu šalát z varenej alebo grilovanej zeleniny (napr.: brokolica, karfiol so soľou, citrónom a olivovým olejom)
Večera: 1 pečený sladký zemiak s nakrájanou paradajkou a 3 polievkové lyžice. nízkotučný syr
Piaty deň
Raňajky: 1 miska celozrnného ovsa (3 polievkové lyžice), 1 hrsť orechov a nízkotučné mlieko
Obed: 1 tanier fazule alebo šošovice s 2-3 mini celozrnnými orieškami, k tomu 1 kapustovo-mrkvový šalát so soľou, citrónom a olivovým olejom
Večera: 3 stredne veľké cícerové fašírky (falafel) v rúre spolu so šalátom z varenej alebo grilovanej zeleniny
Leave a Reply