Chrumkavé rohlíčky s lahodnou plnkou, ktoré neodmietne ani ten najmlsnejší jazýček!

  • Jemné, nadýchané rohlíčky so smotanovým nádychom nenechajú ľahostajným asi nikoho. Kúzlo spočíva v tom, že sú skutočne jednoduché na prípravu! Tento recept si už vyžiadalo mnoho mojich priateľov.
  • Sú ako stvorené na čaj alebo kávičku, pretože sú chrumkavé a plnené tou najlepšou plnkou. Majú však jednu nevýhodu – zo stola vám zmiznú veľmi rýchlo!

Ingrediencie na cesto:

  • 240g kyslej smotany
  • 250g masla
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 300 g hladkej múky (podľa rozmerov cesta)

Ingrediencie na plnku:

  • mak
  • vlašské orechy
  • cukor

Postup:

  1. Najskôr do misky nasypte múku, pridajte chladené a nakrájané maslo na kúsky. Rukami spracujte maslo a múku.
  2. Do spracovanej zmesi pridajte sódu, kyslú smotanu a múky toľko, aby malo cesto konzistenciu ako ravioli. Zaviňte ho do klbka a vložte do chladničky na 30 minút.
  3. Pripravte si makovú plnku. Pomletý mak zalejte trochou horúcej vody a nechajte vylúhovať 10 minút. Následne za stáleho miešania pridávajte cukor podľa chuti.
  4. Na prípravu orechovej náplne si mleté ​​vlašské orechy zmiešate s cukrom. Ja na mletie používam valček na cesto a dosku, pretože je to rýchlejšie a získam aj viac oleja z vlašských orechov.
  5. Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho asi na 1 mm hrúbku. Narežte si z neho trojuholníky.

Naplňte ich plnkou a zrolujte.

Pirožky pečte približne 15 minút pri 180 stupňoch. Dohliadnite, aby sa neprepiekli a nevysušili. Hotové pečivo ešte posypte práškovým cukrom.

Ideálnou náplňou sú ovocné džemy, marmelády, nasekané sušené ovocie alebo mletá škorica s tvarohom. Jednoducho, plnku prispôsobte svojim chuťovým pohárikom a možno si aj vy sami vymyslíte zaujímavú kombináciu!

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*