Potrebujeme:
Na cesto:
- 200 g kefíru
- 200 g masla
- 500 g hladkej múky
- 3 žĺtky
- vanilín
- štipku soli
- 1/2 lyžičky sódy
Na náplň:
- 900 g jabĺk
- 100 g hrozienok
- 100 g orechov
- 100 g kryštálového cukru
- 1 lyžičku škorice
- kôru z 1 citróna
Na polevu:
- 4 PL kakaa
- 4 PL kryštálového cukru
- 100 ml mlieka
- 30 g masla
Postup:
- Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a zmiešame s preosiatu múkou. Miešame rukou, kým sa zložky nespoja a nevytvorí sa omrvinka. Do samostatnej misy si nalejeme kefír izbovej teploty, pridáme jedlú sódu, vanilín s cukrom podľa chuti a spolu so žĺtkami vypracujeme na kompaktnú hmotu. Potom kefírovú hmotu nalejeme k mrvenke a vypracujeme hladké cesto.
- To zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme ho do chladničky na 40 minút.
- Teraz si očistíme jablká a nastrúhame ich na hrubom strúhadle. Pridáme škoricu, citrónovú šťavu, aj kôru, hrozienka a orechy podľa chuti. Nakoniec ešte primiešame do plnky cukor.
- Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na 3 časti a každú vyvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu. Pomocou papiera na pečenie sa nám bude cesto ľahko prenášať na plech.
- Cesto položíme na plech tak, aby bol papier na pečenie hore a potom ho dáme dole. Cesto po okrajoch pritlačíme a navrstvíme časť náplne.
- Takto navrstvíme aj ďalší plát cesta s druhou častou plnky a navrchu priklopíme tretím plátom cesta.
Okraje špachtľou zatlačíme. - Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 ° C dozlatista asi 30 minút.
- Medzitým si pripravíme polevu tak, že zmiešame v hrnci všetky suroviny na polevu okrem masla a varíme na miernom ohni do zhustnutia.
- Nakoniec primiešame maslo a necháme vychladnúť. Potom polejeme celý vrch koláč a necháme stuhnúť.
Hotovo, môžeme nakrájať a podávame.
Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páči, podeľte sa oň aj s ostatnými :).
Leave a Reply