Maďarská palacinka či lievanec je v Maďarsku veľmi obľúbená. Môže byť predjedlom, hlavným chodom i dezertom. Vedľa dôverne známeho okrúhleho tvaru, sú pripravované tiež ako podlhovasté cestoviny, alebo v podobe malých koláčikov a tiež sú pečené ako chlieb.
Čo robí tieto rýchle pochúťky tak populárne u všetkých vrstiev obyvateľstva, nielen v Maďarsku, je ich ľahká dosiahnuteľnosť z hľadiska surovín, prácnosti a cenová dostupnosť. Zaspomínajte na detstvo a pripravte si Maďarské palacinky. Naplniť ju môžete napr. Kakaom, škoricou, tvarohom, strúhaným kokosom, alebo dokonca syrom.
INGREDIENCIE:
200 g celozrnnej múky (môže byť aj múka hladká)
štipka soli
2 vajcia
250 ml mlieka
štipka cukru
100 ml sódy / mineralka
olej na vyprážanie
POSTUP:
1) V mise zmiešame múku, soľ, vajíčka a mlieko a vymiešame hladké cesto.
2) Do cesta nalejeme sódu. Cesto zhustne a stane sa krémovým.
3) Potrieme panvicu trochou oleja a naberačkou nalejeme malé množstvo cesta na panvicu.
4) Cesto rozlejeme po celom dni panvy. Nakláňate ju zo strany na stranu a palacinku usmažíme z oboch strán, na silnom ohni.
5) Obracačkou palacinku podoberieme a umiestnime na tanier. Podávame teplé.
Zdieľajte tento super recept na domáce palacinky i s vašimi priateľmi! Určite si na nich tiež pochutnajú!
Leave a Reply