Na výrobu šľahačky vyšľaháme smotanu a práškový cukor, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy. Potom je pripravená na pridanie do dezertu podľa vášho výberu.
Počas tohto procesu môže byť ľahké prešľahať smotanu alebo môže byť šľahačka tekutá. Ak je šľahačka stekajúca, existuje niekoľko spôsobov, ako môžete tekutú šľahačku opraviť, ako aj niekoľko spôsobov, ako zabrániť jej stekaniu. Dva najlepšie spôsoby, ako opraviť šľahačku, sú pridať trochu želatíny alebo vína do pečiva.
Je dôležité poznamenať, že šľahačka môže byť veľmi citlivá na teplotu – nesprávna teplota môže spôsobiť, že šľahačka bude tekutá a vodnatá.
Tu je návod, ako opraviť tekutú šľahačku:
1. Fixovanie tekutej šľahačky so želatínou
Mnohí sa rozhodnú pridať želatínu do šľahačky, aby sa zabezpečilo, že smotana nestečie a nevytvára tuhé vrcholy. Môžete ju použiť aj na zafixovanie šľahačky!
Ingrediencie:
- 1 šálka studenej šľahačky
- 4 lyžičky vody
- 1 lyžička neochutenej želatíny
Postup
Ak šľahačka nie je studená, pred pokusom o opravu ju vložte do chladničky vychladnúť. Vložte vodu a neochutenú želatínu do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a nechajte niekoľko minút postáť.
Zmiešajte želatínu a vodu a vložte do mikrovlnnej rúry až 5 minút. Želatínu premiešajte a uistite sa, že je úplne rozpustená. Ak sa nerozpustila, vložte ju späť do mikrovlnnej rúry na ďalšie 3 sekundy.
Keď je želatína úplne rozpustená, nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu. Pridajte želatínovú zmes do šľahačky. Smotanu a želatínovú zmes šľaháme, kým sa úplne nespojí. Po úplnom spojení vráťte šľahačku do chladničky. V priebehu niekoľkých hodín by sa mala byť pevná.
2. Zafixovanie šľahačky vínnym práškom do pečiva
Ďalším spôsobom, ako môžete šľahačku opraviť, je použiť vínny kameň “prášok” do pečiva.
Ingrediencie
- 1 šálka studenej šľahačky
- ¼ lyžičky vínneho v prášku do pečiva
Postup
Uistite sa, že šľahačku vychladíte skôr, než sa ju pokúsite opraviť. Ochlaďte ju v nádobe, v ktorej ju budete miešať, aby nádoba zaistila, že krém bude mať správnu teplotu. Vínny prášok do pečiva nasypte do šľahačky a jemne šľahajte, kým nezačne byť pevná. Keď šľahačka dosiahne požadovanú konzistenciu, prestaňte ju šľahať.
Šľahačku ihneď podávajte, prípadne odložte do chladničky. Vínny prášok do pečiva obsahuje trochu škrobu — ten pomáha šľahačke viazať a zhustnúť, takže v chladničke vydrží dobre až 24 hodín.
Zdieľajte tento tip aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply