Aj keď túto zeleninu často zatieni jej obľúbenejšia sesternica reďkovka, ide o skutočnú pokladnicu zdravia.
Jeho výrazná chuť a početné zdravotné vlastnosti spôsobujú, že stále viac ľudí objavuje jeho jedinečnosť a ochotne ho zaraďuje do svojho jedálnička.
Biela reďkovka nie je taká populárna ako jej “červená sesternica”, no čoraz viac ľudí si začína všímať jej chuť a zdravotné benefity.
Svojím vzhľadom pripomína podlhovastú, bielu petržlen alebo si ju niekedy zamieňajú s repou, hoci ide o inú zeleninu.
Prečo sa oplatí siahnuť po bielej reďkovke a aké sú zdravotné benefity jej pravidelného jedenia?
Poďme sa bližšie pozrieť na túto jedinečnú zeleninu, ktorá dokáže podporiť naše zdravie a proces očisty organizmu od toxínov.
Biela reďkovka je nielen chutný, ale predovšetkým veľmi zdravý produkt. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie.
- Zdroj antioxidantov: Biela reďkovka je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Podpora imunitného systému: Biela reďkovka vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňuje obranyschopnosť organizmu a pomáha bojovať proti infekciám.
Detoxikácia organizmu: Vláknina obsiahnutá v bielej reďkovke podporuje činnosť čriev a pomáha odstraňovať toxíny z tela.
Regulácia krvného tlaku: Draslík obsiahnutý v bielej reďkovke pomáha znižovať krvný tlak a predchádza srdcovým ochoreniam.
Protizápalové vlastnosti: Biela reďkovka má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri zmierňovaní príznakov reumatizmu a artritídy.
Biela reďkovka v kuchyni – nápady na chutné jedlá
Biela reďkovka je mimoriadne všestranná a dá sa použiť v mnohých receptoch. Tu je niekoľko návrhov:
Šalát z bielej reďkovky: Toto je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob prípravy tejto zeleniny. Stačí nastrúhať reďkovku, pridať obľúbené korenie (napr. soľ, korenie, citrónovú šťavu, olej) a je to!
Polievka z bielej reďkovky: Biela reďkovka je perfektnou prísadou do polievok. Môžete ho pridať do krémovej kapustovej polievky, thajskej polievky alebo pripraviť ako samostatnú polievku.
Pečená biela reďkovka: Pečená biela reďkovka získava sladkú chuť a jemnú textúru. Výborne chutí podávané k mäsu alebo ako príloha do šalátov.
Nakladaná biela reďkovka: Nakladaná biela reďkovka je dokonalým doplnkom do sendvičov a občerstvenia. Môžete ho marinovať v octe, citrónovej šťave alebo oleji.
Biela reďkovka je zelenina, ktorú sa oplatí zaradiť do svojho každodenného jedálnička. Je to nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé.
Biela reďkovka vďaka svojim čistiacim a protizápalovým vlastnostiam podporuje naše zdravie a pomáha udržiavať dobrú formu.
Leave a Reply