Vedci sa domnievajú, že táto populárna forma chudnutia by mohla spôsobiť vypadávanie vlasov u ľudí. Jedna štúdia čínskych vedcov naznačuje, že dodržiavanie diétneho plánu obľúbeného u celebrít môže zvýšiť šance na vypadávanie vlasov.
Prerušované jedenie sa stalo medzi celebritami populárnou stratégiou chudnutia, no vedci zistili, že táto diéta dokáže zničiť vlasové folikuly.
Vedci z Westlake University v Zhejiang v Číne naznačujú, že to pravdepodobne súvisí s tým, že tento typ stravovania odoberá bunkám energiu potrebnú na podporu zdravého rastu vlasov, píše „Daily Mail“.
Vedúci autor a biológ kmeňových buniek Bing Zhang z Westlake University o zisteniach získaných na myšiach povedal: “Nechceme ľudí odstrašiť od praktizovania prerušovaného pôstu. Je len dôležité si uvedomiť, že to môže mať určité vedľajšie účinky.” .”
Tento spôsob stravovania zahŕňa dlhé obdobia bez jedla alebo jedenie veľmi malého množstva jedla, zvyčajne ráno.
Diétu spopularizoval neskorý zdravotný guru Michael Mosley, ktorý navrhol diétu päť ku dvom (5:2) – ktorá zahŕňa obmedzenie kalórií na 500 – 600 dva dni v týždni.
Zástancovia pripisujú tejto diéte množstvo zdravotných výhod, ktoré presahujú rámec chudnutia, vrátane zníženia rizika demencie. Ale príležitostné jedenie obmedzuje príjem energie a zabíja vlasové bunky.
Nedostatok pravidelného príjmu potravy spôsobuje, že telo používa tukové zásoby namiesto glukózy, svojho preferovaného zdroja energie, čo môže spustiť uvoľňovanie chemikálií, ktoré poškodzujú vlasové bunky, uviedli vedci.
Iný výskum tieto zistenia potvrdil. Menší pokus na ľuďoch zahŕňal 49 mladých dospelých na tejto 18-hodinovej diéte.
Vedci zistili, že časovo obmedzená diéta znížila priemernú rýchlosť rastu vlasov o 18 percent v porovnaní s kontrolnou skupinou počas 10-dňového obdobia.
“U ľudí vidíme miernejší efekt. Rast vlasov teda stále existuje, ale je o niečo pomalší ako zvyčajne,” povedal Zhang.
Vedci dospeli k záveru, že dôvodom je, že ľudia sú z genetického hľadiska veľmi odlišní, a preto sa výsledky môžu líšiť a niektorí môžu z tohto spôsobu stravovania utrpieť podstatne viac následkov.
Stalo sa tak po tom, čo štúdia čínskych vedcov zo začiatku tohto roka ukázala, že tento diétny trend môže zdvojnásobiť riziko úmrtia na srdcové problémy.
Výskum, ktorý zahŕňal 20 000 dospelých, ukázal, že tí, ktorí jedli len osem hodín denne, mali v neskoršom živote takmer dvojnásobné riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody.
Leave a Reply