Sviatok všetkých svätých je nielen časom nostalgie a návštev cintorínov, ale aj príležitosťou na stretnutie s rodinou. Keď všetci sedia pri stole a v dome sa rozprúdi rozhovor, oplatí sa naservírovať niečo chutné na spríjemnenie dňa.
Tento koláč je jednoduchou kombináciou jemného piškótového cesta s lahodnou plnkou na báze šľahačky s bielou čokoládou, strúhaným kokosom a mandľami.
Skvele sa bude hodiť na rôzne príležitosti a vďaka nezvyčajnému názvu bude hitom aj na Sviatok všetkých svätých.
Ingrediencie:
Piškótový koláč:
- 7 vajec
- 1 šálka cukru
- 1 šálka polohr.múky
- 0,5 šálky oleja
- 1 lyžička prášku do pečiva
Krém:
- 500 ml smotany 30%
- 2 tabličky bielej čokolády
- 200 g syra mascarpone
- 250 g mletého kokosu
- 1 balenie mandľových lupienkov
Spôsob prípravy:
- Oddeľte bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. K bielkom pridáme cukor a šľaháme, kým zmes nie je hustá a lesklá.
Pridajte žĺtky jeden po druhom, jemne premiešajte. - Múku preosejeme s práškom do pečiva a jemne zmiešame s vaječnou zmesou. Nakoniec pridáme olej a opäť jemne premiešame.
- Cesto nalejeme do formy a pečieme asi 30-35 minút pri 180 stupňoch Celzia alebo kým nie je špajdľa suchá.
- Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. Smotanu vyšľaháme dotuha, na záver pridáme syr mascarpone.
- Do vyšľahanej hmoty pridáme rozpustenú a vychladnutú čokoládu, kokosové lupienky a mandľové lupienky a jemne premiešame.
- Časť kokosu a mandlí si odložíme bokom a časť na ozdobenie koláča. Vychladnutú piškótu prekrojíme na polovicu alebo na tretiny. Krém natrieme na jednu časť piškóty a potom prikryjeme druhou vrstvou.
- Potrieme zvyšným krémom a posypeme mandľami a strúhaným kokosom.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply