Chrumkavé cuketové palacinky bez múky? Objavte moju tajnú metódu!
Recept na placky nie je zložitý. Už len nastrúhať cuketu a pridať… no, možností je tu veľa. V klasickom recepte sa cuketa zmieša s vajcom a múkou. Táto posledná zložka však nie je vôbec potrebná.
Múka v cuketových plackách sa však javí ako nevyhnutná, pretože má pozitívny vplyv na ich konzistenciu a chrumkavosť. Dá sa však nahradiť alebo aj vynechať.
Čo najmenej vody
A nejde o náhrady múky. V skutočnosti sme o tom písali veľakrát. Múka sa dá jednoducho nahradiť napríklad ovsenými vločkami. Ak si však dáte záležať na správnom ošetrení cukety, nebudete potrebovať žiadne zahusťovadlo.
Je známe, že táto zelenina má veľa vody a ak je jej priveľa, palacinky nie sú veľmi chrumkavé. Preto ho treba po nastrúhaní dobre osoliť a odložiť na pár minút a potom poriadne vyžmýkať, aj viackrát.
K takto ošetrenej cukete stačí pridať vajíčko, korenie, zamiešať a môžete piecť palacinky. Bojíte sa, že cuketová zmes bude príliš riedka? Hmotu môžete zahustiť psylliom (dostať v obchodoch so zdravou výživou) alebo použiť strúhanú mozzarellu.
Horúca panvica
V tomto recepte je okrem pevne vyžmýkaných cukiet dôležité aj ich vyprážanie na dobre rozohriatom tuku. V opačnom prípade sa môžu jednoducho rozpadnúť.
Tento nežiaduci efekt poznáme aj z prípravy zemiakových placiek. Na vyprážanie palaciniek sa hodí prepustené maslo, olivový olej a repkový olej.
Cuketové palacinky bez múky
Ingrediencie:
- 600 g strúhanej cukety
- 100 g cibule, voliteľné
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vajcia
- tuk na vyprážanie
- soľ a korenie podľa chuti
- štipka kari
- pár vetvičiek kôpru, koriandra alebo petržlenu
Voliteľné:
- 1-2 lyžice škrupín psyllia alebo strúhaného syra mozzarella
Spôsob prípravy:
- Umyte cuketu a potom ju nastrúhajte na veľkom strúhadle. Dáme do misky, osolíme a necháme 10-15 minút odstáť. Po tejto dobe cuketa pustí vodu, ktorú treba poriadne vytlačiť.
- Môžete na to použiť papierové utierky, aby zostalo čo najmenej vody. Potom k cukete pridajte vajcia a nakrájanú cibuľu, ak ju používate. Hmotu dochutíme korením a pridáme nasekané bylinky a premiešame.
- Na panvici rozohrejeme tuk a placky opečieme z oboch strán do zlatista.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply