- Citrónové rezy sú lahodné vďaka štipľavej chuti citrusov, nádherne vonia a karamelový krém vyrovná kyslosť. Táto kombinácia ešte nikdy nesklamala a určite nesklame ani vás.
Ingrediencie
- 200 g hladkej múky
- 150 ml vody
- 150 ml rastlinného oleja
- 125 g práškového cukru
- 1 prášok do pečiva
Citrónový krém:
- 500 ml vody
- 250 g práškového cukru
- 200 g masla
- 150 g hladkej múky
- Vytlačená šťava z 1-2 citrónov
- Štipka soli
Karamelový krém:
- 500 ml vody
- 250 g práškového cukru
- 200 g masla
- 150 g hladkej múky
- Lyžička vanilkovej esencie alebo 5 g mletej vanilky
- 1 vaječný žĺtok
- Štipka soli
Príprava
- Do väčšej misy si preosejte múku s práškom do pečiva. Prilejte do nej olej s vodou a cesto nechajte spracovávať mixérom na pomalé obrátky. Počas toho do cesta prisypávajte cukor. Hotové cesto si rozdeľte na tri rovnaké diely. Tie prelejte na rovnako veľké plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie a postupne ich upečte pri teplote 160 °C. Hotové budú asi za štvrť hodiny.
- Zatiaľ čo sa vám pečú korpusy, pripravte si oba krémy. Vodu na citrónový krém osoľte a priveďte ju do varu. Za stáleho miešania do nej postupne rozmiešajte citrónovú šťavu, cukor a hladkú múku. Potom zmes z platne odstavte a rozmiešajte do nej na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Hotový krém nechajte niekoľko minút spracovávať mixérom na pomalé obrátky.
- Cukor na karamelový krém si zalejte trochou vody a na miernom plameni ho za stáleho miešania nechajte skaramelizovať. Do karamelu potom rozmiešajte zvyšok vody so štipkou soli a do zmesi za stáleho miešania rozmiešajte aj žĺtok a vanilku. Pokračujte niekoľko minút, zmes by mala ľahko vrieť, a prisypávajte múku. Keď začne krém tuhnúť, odstavte ho z platne a za stáleho miešania v ňom nechajte rozpustiť na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Aj tento krém nechajte niekoľko minút spracovávať mixérom na pomalé obrátky.
- Upečené diely korpusu nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Potom jeden z nich potrite citrónovým krémom a druhý karamelovým. Oba diely na seba priložte, na vrch príde posledný diel korpusu. Hotové citrónové rezy dajte aspoň na dve hodiny do chladničky, aby stuhli. Servírujte chladené, dozdobené šľahačkou alebo vanilkovým cukrom.
Leave a Reply