Ingrediencie:
- 600 g hladkej múky
- 1 polievková lyžica soli
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 vrecko suchého droždia
- 1 vajce
- 60 g masla
- 1,5 dcl mlieka
- 0,5 -1 dcl vody
Plnka:
- 200 g čerstvého syra
- 200 g blanšírovaného špenátu (asi 1/5 kg čerstvého)
- 1 vajce
- trochu soli
Potretie:
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice mlieka
- Na posypanie:
- hrubá morská soľ
Na záver:
- trochu oleja na natieranie
Podľa želania:
- pár párkov na plnenie
Príprava
- Maslo rozpustíme v mlieku, ochladíme na vlažné. Zmiešame múku, soľ, cukor, droždie. Pridajte vajíčko, rozpustené maslo v mlieku a vodu podľa potreby na vymiesenie cesta. Dobre to premiešajte. že sa nelepí na panvicu ani na ruky. Necháme asi hodinu kysnúť.
- Počas tejto doby pripravte náplň. Špenát blanšírujeme, nasekáme (dobre scedíme), pridáme syr a vajíčko, podľa chuti osolíme. Všetko dobre premiešame.
- Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na 16 rovnakých častí, môžete odvážiť, ale nemusíte.
- Každú časť rozvaľkáme pozdĺžne natenko.
- Na jednu stranu dáme trochu plnky a zrolujeme do polovice. Druhú polovicu nakrájajte na pásiky a zrolujte až do konca.
- Potom cesto preložíme na plech s papierom na pečenie.
- Pre tých, ktorí nemajú radi špenát a syr, môžete urobiť pár kúskov s párkami.
- Rovnakým spôsobom zrolujte.
- Nechajte ich kysnúť 20-30 minút. Počas tejto doby vyhrejeme rúru na 200 C.
- Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a mliekom.
- Posypeme hrubozrnnou morskou soľou. Pečieme ich asi 20 minút pri 170-180 C do zlatista.
- Ku koncu ich potrieme olejom a vložíme späť do rúry na pár minút. Keď sú hotové, prikryjeme ich na pár minút alobalom, aby zmäkli.
Podávanie
Podávajte teplé alebo studené, ako chcete. V oboch prípadoch sú vynikajúce. Hodia sa k nim všetky šaláty alebo jogurt.
Dobrú chuť, príjemnú prípravu a nezabudnite recept zdieľať aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply