Dokonalé pečivo so špenátom a syrom. Skvelé na raňajky alebo k polievkám a pochutí si celá rodina.

Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 vrecko suchého droždia
  • 1 vajce
  • 60 g masla
  • 1,5 dcl mlieka
  • 0,5 -1 dcl vody

Plnka:

  • 200 g čerstvého syra
  • 200 g blanšírovaného špenátu (asi 1/5 kg čerstvého)
  • 1 vajce
  • trochu soli

Potretie:

  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • Na posypanie:
  • hrubá morská soľ

Na záver:

  • trochu oleja na natieranie

Podľa želania:

  • pár párkov na plnenie

Príprava

  • Maslo rozpustíme v mlieku, ochladíme na vlažné. Zmiešame múku, soľ, cukor, droždie. Pridajte vajíčko, rozpustené maslo v mlieku a vodu podľa potreby na vymiesenie cesta. Dobre to premiešajte. že sa nelepí na panvicu ani na ruky. Necháme asi hodinu kysnúť.
  • Počas tejto doby pripravte náplň. Špenát blanšírujeme, nasekáme (dobre scedíme), pridáme syr a vajíčko, podľa chuti osolíme. Všetko dobre premiešame.
  • Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na 16 rovnakých častí, môžete odvážiť, ale nemusíte.
  • Každú časť rozvaľkáme pozdĺžne natenko.
  • Na jednu stranu dáme trochu plnky a zrolujeme do polovice. Druhú polovicu nakrájajte na pásiky a zrolujte až do konca.

  • Potom cesto preložíme na plech s papierom na pečenie.
  • Pre tých, ktorí nemajú radi špenát a syr, môžete urobiť pár kúskov s párkami.
  • Rovnakým spôsobom zrolujte.
  • Nechajte ich kysnúť 20-30 minút. Počas tejto doby vyhrejeme rúru na 200 C.
  • Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a mliekom.
  • Posypeme hrubozrnnou morskou soľou. Pečieme ich asi 20 minút pri 170-180 C do zlatista.
  • Ku koncu ich potrieme olejom a vložíme späť do rúry na pár minút. Keď sú hotové, prikryjeme ich na pár minút alobalom, aby zmäkli.

Podávanie

Podávajte teplé alebo studené, ako chcete. V oboch prípadoch sú vynikajúce. Hodia sa k nim všetky šaláty alebo jogurt.

Dobrú chuť, príjemnú prípravu a nezabudnite recept zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*