Suroviny
Cesto:
- 7 ks vajce
- 160 g múka hladká
- 160 g cukor práškový
- 100 ml olej
- 1/2 bal. prášok kypriaci do pečiva
- 1 PL kakao
Krém:
- 400 ml mlieko
- 1 bal. puding vanilkový
- 40 g cukor kryštálový
- 1 bal. cukor s rumovou arómou
- 250 g maslo
Okrem toho:
- (na vymastenie plechu) maslo
- (na posypanie plechu) strúhanka
- 1 balenie cukor škoricový
- 800 g slivky
- lekvár slivkový
- na posypanie (alebo Granko), čokoláda
Postup
- Plech o veľkosti 36×27 cm vystelieme papierom na pečenie, potrieme maslom (komu sa nechce mastiť ruky tak s roztopeným) a posypeme jemne strúhankou.
- Slivky umyjeme, prepolíme, zbavíme kôstky a poukladáme tesne vedľa seba na strúhanku reznou stranou dole. Posypeme škoricovým cukrom.
- Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a 80 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s 80 g cukru do peny, prilejeme olej a postupne ručne primiešame múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Asi 2/3 cesta nalejeme na pripravené slivky. Do zvyšného cesta primiešame 1 PL kakaa a nalejeme na biele cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry (40 minút na 170 °C).
- Krém: Z mlieka (u mňa to bolo Alpro kokosové, kvôli alergii na BKM a miesto masla som použila Promiena z Lidla, keďže ta je úplne bezmliečna), pudingového prášku a cukru uvaríme puding. Po uvarení ho necháme cca 10 minút vychladnúť (premiešavame, aby sa nespravila šupka/kožka).
- Potom ručne primiešavame po kúskoch maslo. Viem, že zvyčajne sa vyšľahá maslo do peny a pridáva sa doň po lyžiciach vychladnutý puding, ale mne sa takto vždy ten krém zrazil (hoc som dodržiavala správny postup) a tak som googlila a našla tento postup a krém bol úžasný, hladký a nadýchaný.
- Upečený koláč preklopíme z plechu slivkami nahor, ja som ho preložila na druhý plech rovnakých rozmerov a stiahneme papier. Potrieme lekvárom, navrstvíme krém a posypeme nastrúhanou čokoládou alebo Grankom či čokoládovou ryžou.
Koláč sa dá ľahko a pekne nakrájať. Dobrú chuť. 😋😊👌
Zdroj:petullka
Leave a Reply