Domáca vegeta bez glutamánov a éčok: Inú už používať ani nebudete, verte mi!

Keď kupujete korenie v obchode, zvyčajne platíte za veľké množstvo soli, ktorá v ňom nemá čo robiť. A pre všetky druhy konzervačných látok, aróm, farbív, zvýrazňovačov chuti…

Veď to poznáte. Kvalitné korenie, v tomto prípade obľúbenú Vegetu, si však môžete ľahko pripraviť aj doma.

Bez glutamánov, éčok a prebytočnej soli. Ročná zásoba takejto domácej Vegety vás bude stáť len pár korún. S trochou zručnosti pôjde práca rýchlo.
Domácu vegetu nie je ťažké pripraviť. Na ročnú zásobu budete potrebovať:
  • 1 kg mrkvy
  • 1 kg petržlenu
  • 600 g červenej cibule
  • 400 g zeleru
  • 2 červenej papriky
  • 2 zelenej papriky
  • 2-3 póry
  • 40 g sušeného ligurčeku
  • 25 g sušenej petržlenovej vňate
  • 25 g sušeného zeleru
  • 10 g sušeného mletého cesnaku
  • 5 bobkových listov

Príprava
  1. Všetku čerstvú zeleninu dôkladne umyte, očistite a nechajte dobre vyschnúť. Potom zeleninu nastrúhajte na jemnom strúhadle a rozložte ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Vzhľadom na množstvo zeleniny budete potrebovať niekoľko plechov na pečenie. Zeleninu musíte vysušiť, aby nezačala plesnivieť alebo hniť.
  2. Ak nemáte domáci dehydrátor, môžete použiť rúru predhriatu na 60 °C. Zeleninu pravidelne kontrolujte, aby sa nepripálila. Je lepšie, ak ho niekoľkokrát premiešate. Môžete tiež vymeniť papier na pečenie, ktorý udrží vlhkosť. Sušenú zeleninu nechajte vychladnúť na čistej utierke alebo bavlnenom uteráku.
  3. Vychladnutú zeleninu preložte do kuchynského robota. Zapnite ho na nízky výkon. Postupne pridávajte všetku sušenú zeleninu a korenie vrátane bobkových listov, ktoré sa v mixéri nakrájajú na malé kúsky. Mixujte, kým nevznikne jemná prášková zmes. Hotovú domácu zeleninu preložte do pohárov alebo iných nádob, ktoré sa dajú pevne uzavrieť.

Domáca vegeta môže pri správnej príprave a skladovaní vydržať až dva roky.

Podeľte sa o tento nápad aj so svojimi priateľmi a rodinou. Určite sa potešia!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*