
Zemiaky, smotana, syr a voňavý cesnak – kombinácia, ktorú naše staré mamy poznali naspamäť. Tento gratin je krémový, sýty a pritom nenáročný na prípravu.
Ingrediencie:
-
1,2 kg zemiakov (najlepšie typu B)
-
3 strúčiky cesnaku
-
250 ml smotany na šľahanie (33 %)
-
150 ml mlieka
-
150 g tvrdého syra (napr. ementál alebo cheddar)
-
1 lyžička soli
-
½ lyžičky mletého čierneho korenia
-
Muškátový oriešok podľa chuti
-
Maslo na vymazanie formy
Postup:
-
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (cca 3 mm). V miske zmiešajte smotanu, mlieko, pretlačený cesnak, soľ, korenie a štipku muškátového orieška.
-
Zapekaciu misu vymastite maslom a poukladajte do nej vrstvu zemiakov. Polejte časťou smotanovej zmesi, posypte trochou syra. Postup opakujte, kým neminiete všetky suroviny.
-
Poslednú vrstvu bohato posypte syrom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 50–60 minút, kým nie sú zemiaky mäkké a vrch zlatistý.
👉 Skúste ho – a dajte vedieť, ako vám chutil! Uložiť recept = nápad na skvelý obed vždy poruke 💛
Leave a Reply