DRASTICKY ZNÍŽTE RIZIKO KARDIOVASKULÁRNYCH OCHORENÍ: Deväť potravín, ktoré vám uľahčia prácu srdca!

Pre normálne fungovanie srdca je najdôležitejšia strava. Bez ohľadu na to, ako veľmi pokročila veda, kardiovaskulárne ochorenia sú stále hlavnou príčinou smrti.

Preto musíme ochrane srdca venovať oveľa väčšiu pozornosť a práve tam je výživa kľúčová. Odborníci na výživu vyčleňujú 9 potravín, ktoré sú veľmi užitočné pre normálnu činnosť srdca.

Avokádo

Môžete nadobudnúť dojem, že avokádo je zázračné ovocie, ktoré dokáže vyriešiť akýkoľvek váš problém. V skutočnosti je to čiastočne pravda. Pokiaľ ide o zdravie ciev, je opäť v popredí.

Avokádo má schopnosť znižovať hladinu „zlého cholesterolu“, čo môže znížiť pravdepodobnosť srdcového zlyhania. Okrem toho zelené mastné plody obsahujú veľa draslíka, ktorý zabraňuje vápenateniu ciev a iným ochoreniam kardiovaskulárneho systému.

Orechy

Orechy sú výborným produktom na udržanie zdravia ciev. Bohaté na zdravé mastné kyseliny, rastlinné bielkoviny, vitamín E a horčík zabraňujú tvorbe plaku a hromadeniu cholesterolu v cievach, čo zabraňuje mnohým ochoreniam.


Olivový olej

Áno, opäť nenasýtené tuky. Mononenasýtená kyselina olejová nachádzajúca sa v olivovom oleji chráni srdce a výrazne znižuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice.

Pripomeňme, že je lepšie jesť extra panenský olivový olej, pretože si zachováva maximum živín.

Kofeín

Kofeín chráni steny ciev pred poškodením a nečistotami a tiež zabraňuje rozvoju aterosklerózy a upchatiu tepien. Ak nie ste fanúšikom kávy, nevadí, veď napríklad zelený čaj obsahuje kofeín.

Je dôležité si uvedomiť, že zneužívanie kofeínu môže mať negatívne dôsledky, preto by ste nemali piť viac ako dve šálky čaju alebo kávy denne.

Kurkuma

Kurkuma obsahuje silné protizápalové zlúčeniny, ktoré výrazne znižujú riziko poškodenia cievnych stien. Korenie bohaté na antioxidanty môže znížiť možnosť ukladania tuku v tepnách o 25 percent.

Kurkuma sa môže pridávať do rôznych jedál, čaju alebo mlieka.

Granátové jablko

Granátové jablko čistí upchaté cievy a zlepšuje prietok krvi. Červené plody obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom, ktoré stimulujú tvorbu oxidu dusnatého v krvi.

Pridajte semená granátového jablka do obilnín a šalátov alebo vypite 100% šťavu z granátového jablka.

Citrusové ovocie

Tu sú antioxidanty a vitamín C – skrátka všetko potrebné pre zdravie tepien. Vitamín C hrá dôležitú úlohu pri znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení a jeho flavonoidy pomáhajú chrániť steny tepien.

Zaraďte do jedálnička citrusové plody, ráno pite vodu s citrónovou a pomarančovou šťavou.

Celé zrniečka

Vláknina, ktorá je hojne zastúpená v celých zrnách, pomáha normalizovať hladinu cholesterolu v krvi, chráni srdce pred rôznymi chorobami.

Nedávny výskum tiež ukázal, že strava s vysokým obsahom celých zŕn zabraňuje zhrubnutiu stien tepien. Tepny sú zodpovedné za dodávanie krvi do všetkých životne dôležitých orgánov.

Zhrubnutie ich stien vyvoláva výskyt aterosklerózy a zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice.

Brokolica

Rovnako ako celé zrná, aj brokolica má vysoký obsah vlákniny, čo je prospešné pre zdravie ciev. Brokolica, karfiol a kapusta – pomáhajú predchádzať upchávaniu tepien a chránia pred srdcovými chorobami.

Zdieľajte tento užitočný článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*