Dunajské vlny: Recept mám z maminho zošita. Oplatí sa ich upiecť!

  • Myslím, že u nás doma sú najčastejšie všetky druhy tvarohových koláčov, makové koláče a dunajské vlny!!! 🙂 Je to veľmi jednoduchý koláč, nie príliš sladký, ale tak akurát.
Cesto:
  • 4 vajcia (bielka a žĺtky zvlášť)
  • 100 g cukru
  • 16 g vanilkového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 320 g polohr.múky
  • 140 g rozpusteného masla
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
Krém:
  • 1 vanilkový puding
  • 400 ml mlieka
  • 16 g vanilkového cukru
  • 3 kvapky vanilkového extraktu
  • 4 lyžice cukru
  • 150 g masla
Okrem toho:
  • 4 kocky mliečnej čokolády
  • 1/2 nádoby čerešní s kôstkami

Postup:
  1. Začneme výrobou piškótového koláča. Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielka vyšľahajte s cukrami do tuhej peny. Pridajte žĺtky a premiešajte. Na samom konci prisypte múku, prášok do pečiva, rozpustené maslo a mlieko.
  2. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Do jednej pridáme kakaový prášok a premiešame lyžicou.
  3. Formu na pečenie vyložte papierom na pečenie alebo ju vymažte tukom. Do formy najprv nalejte svetlé cesto. Potom opatrne vmiešajte tmavé cesto. Je dôležité, aby sa svetlé a tmavé cesto nemiešali, pretože konečný výsledok nebude uspokojivý.
  4. Na tmavú zmes rovnomerne položte lyžicu vykôstkovaných čerešní. Pečte 27 minút pri teplote 180 stupňov.
  5. Vyberte upečený koláč a nechajte ho vychladnúť.
  6. Puding pripravte štandardne, len znížte množstvo mlieka. V hrnci priveďte do varu 300 ml mlieka. V šálke zmiešajte pudingový prášok s cukrami a vanilkovým extraktom. Keď mlieko “stúpa”, nalejte doň obsah hrnčeka, dôkladne premiešajte, kým nevznikne hustý puding, a odložte ho vychladnúť.
  7. Medzitým vymiešajte maslo do nadýchanej peny a po lyžiciach pridávajte puding.
  8. Upečený koláč polejeme pudingovým krémom a posypeme strúhanou čokoládou.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*