Dunajské vlny s čerešňami: Krásne vyzerá, ešte lepšie chutí!

  •  Krásne to vyzerá, nie je to časovo náročné, vlastne všetko za nás urobí mixér. Jeden z tých veľmi jednoduchých a ozdobných koláčov zo starého zošita.
Ingrediencie na cesto:
  • 3 vajcia
  • 150 g jemného cukru
  • 150 ml repkového oleja
  • 150 ml mlieka
  • 2 šálky pšeničnej polohr.múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 2 polievkové lyžice mlieka
Ingrediencie na krém:
  • 400 ml mlieka
  • pudingový vanilkový prášok
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 250 g masla pri izbovej teplote
Glazúra:
  • 200 g horkej čokolády (alebo pol na pol mliečnej čokolády)
  • 70 g masla
Okrem toho:
  • vykôstkované čerešne so sirupom

Postup:

  1. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.
  2. Múku a prášok do pečiva preosejeme a vložíme späť. Oddelíme bielka od žĺtkov a vyšľaháme dotuha. Ku koncu šľahania postupne pridávame cukor a šľaháme ďalej. Pridáme žĺtky a ďalej šľaháme. Po vyšľahaní pomaly prilievame olej a stále šľaháme. Do cesta pridajte preosiatu múku a mlieko, jemne miešajte vareškou, kým sa nespojí.
  3. Cesto rozdeľte na polovicu. Do jednej časti pridáme preosiate kakao a 2 lyžice mlieka, premiešame. Na plech 25 x 35 cm vystlaný papierom na pečenie dáme svetlé cesto, navrch dáme kakaové cesto. Čerešne, vložte do riadkov na koláč. Pečieme cca 40-45 minút pri 180°C.
  4. Pripravte si krém: Z mlieka, práškového pudingu a cukru uvaríme puding. Keď puding zhustne, stiahneme ho z horáka, prikryjeme potravinovou fóliou (aby sa nám nevytvorila šupka, fólia by sa mala dotýkať povrchu pudingu) a necháme vychladnúť.
  5. Maslo šľahajte, kým nie je svetlé, nadýchané. Pomaly po lyžičke pridávame vychladnutý puding, stále miešame. Medzitým postupne pridávajte citrónovú šťavu, premiešajte. Krém nanesieme na vychladnutý koláč, vložíme do chladničky vychladnúť.
  6. Navyše: Čokoládu spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli, vymiešame do hladka. Natrieme na vychladnutú masu maslového pudingu. Chvíľu počkajte, kým čokoláda stuhne.
Dobrú chuť 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*