Pamätáte si na domáce džemy z detstva, do ktorých ste si namáčali prsty, keď sa babka nepozerala?
Mnohým sa pri pomyslení na túto sladkosť určite zbiehajú sliny, no v ére väčšieho povedomia o zdravej výžive sa snažíme vyhýbať presladeným výrobkom.
To však neznamená, že sa musíme vzdať domácich džemov. Tie sa dajú pripraviť bez cukru alebo gelfixu. Stačí poznať pár pravidiel.
Nezabúdajte však, že cukor napriek nie príliš dobrej povesti nie je zodpovedný len za chuť a konzistenciu džemov, ale je aj výborným konzervantom.
Ak sa ho teda rozhodnete nepridávať, mali by ste zaváraniny pripravovať obzvlášť opatrne, aby ste zabezpečili nielen bezchybnú kvalitu ovocia, ale aj to, aby boli poháre a uzávery dobre oparené.
Ako vyrobiť hustý džem bez cukru a gelfixu?
Pripraviť hustý džem bez cukru alebo gelfixu je možné za predpokladu, že ingrediencie takéhoto prípravku zvolíme starostlivo a tepelne ho vhodne upravíme. Aj tie najmenšie detaily sú dôležité.
Stojí za to vedieť, že džem by sa mal variť dlho a na miernom ohni, z času na čas premiešať obsah hrnca/panvice, aby sa ovocie nepripálilo. Optimálny čas je 3-4 hodiny.
Varenie džemu môže trvať dlhšie, ak sa odparí viac vody. Dôležité je, že niekedy sa ovocie prevarí. Z nich bude ťažké pripraviť chutné džemy.
Aby sa tomu zabránilo, ovocie by sa nemalo krájať príliš jemne, pretože veľká a rýchla strata vody z ovocia môže spôsobiť ochabnutie a plávanie vo vlastnej šťave.
Ako zahustiť džem?
Prírodnou želírujúcou zložkou je pektín, teda prírodné látky nachádzajúce sa vo vnútorných stenách ovocia. Jahoda, malina a hruška obsahujú malé množstvo pektínu, čo sťažuje získanie hustého džemu z týchto plodov bez použitia cukru alebo gelfixu.
Navyše tieto plody obsahujú veľa vody, takže ich odparenie bude trvať dlhšie. Ovocie obzvlášť bohaté na pektín sú jablká, konkrétnejšie ich šupky, ako aj egreše, banány, broskyne a slivky.
Za zmienku stoja aj marhule, ktoré nielenže obsahujú veľa pektínu, ale majú aj málo vody. Budú preto skvelým želírovacím doplnkom ku konzervám.
Stačí pridať asi 200 g ovocia bohatého na pektín na každý kilogram zvyšného ovocia, aby ste získali konzistenciu hustého džemu. Jednoduchším riešením môže byť použitie pektínového prášku.
Je to prírodný produkt, ktorý dokonale zahustí konzervy. Ďalším príkladom produktu, ktorý nahradí cukor alebo gelfix v ovocných konzervách je… zemiaková múka.
Tento produkt dokonale zahusťuje a dodáva produktom jemne rôsolovitú konzistenciu. Vždy sa oplatí venovať pozornosť množstvu múky – príliš veľa môže spôsobiť, že jej chuť bude v džeme badať.
Pamätajte však, že džemy pripravené bez cukru alebo gelfixu sa môžu rýchlo pokaziť. Oplatí sa ich vopred pasterizovať.
Leave a Reply