
- Nadpis je jasný. Je to tvarohový koláč. Unikátne je na ňom však to, že v ňom nie je ani kúsok tvarohu. Ten je nahradený kyslou smotanou. Tá však dokáže zaistiť dokonalú chuť, zaujímavú imitáciu tvarohu a tiež jednoduchú a samozrejme aj rýchlu prípravu.
- Kto hľadá inovatívny recept na tvarohový koláč, ten môže skúsiť tento falošný koláč z kyslej smotany.
Čo je na tvarohový koláč potrebné? Tvaroh určite nie!
Cesto:
- 400 gramov hladkej múky
- 150 gramov práškového cukru
- 200 gramov klasického masla
- 3 lyžice mlieka
- 1 vajce
- štipka soli
Plnka:
- 600 ml kyslej smotany
- 150 gramov cukru
- 500 ml mlieka
- 2 balenia pudingu s vanilkovou príchuťou
- šťavu z citróna
- V rume naložené hrozienka
Postup:
- Začíname prípravou cesta
To je základ a tak sa pozrime na to, ako ho pripraviť. Nie je to zase tak nič zložité, pretože v podstate stačí zmiešať všetky ingrediencie dohromady.
Maslo by malo byť izbovej teploty, aby sa dobre spojilo, cesto by malo byť jednotné a hutné. Je možné ho miešať ručne, alebo s použitím robota. Akonáhle má požadovanú konzistenciu, dá sa do misy a následne zhruba 30 minút vychladiť. Za okno, alebo do chladničky.
- Pokračujeme prípravou krému
Akonáhle je cesto hotové a chladne, je možné postúpiť do fázy číslo dva, ktorou je príprava samotného krému. Základom je puding, ktorý sa uvarí podľa návodu na sáčku. Teda s cukrom a mliekom.
Ten sa nechá ľahko chladnúť a občas sa premieša, aby sa netvorili hrudky. Keď má prijateľnú teplotu, zamieša sa do neho kyslá smotana, ďalej sa nasypú tiež hrozienka vopred naložené v rume.
Dôležité je však to, aby sa nechali odkvapkať. Rum ako taký sa totiž do krému neleje. Ďalej sa prileje citrónová šťava a všetko sa dôkladne premieša a takto jednoducho je hotový aj samotný krém na tvarohový koláč s kyslou smotanou.
- Pripravujeme koláč
Obe hlavné časti sú pripravené. Teraz je čas dať ich dohromady a pripraviť samotný koláč. Prvou fázou je cesto, ktoré treba rozdeliť na dve približne rovnaké polovice.
Jedna je spodná, druhá horná časť. Cesto by sa malo rozváľať na tvar plechu a malo by mať rovnakú výšku. Na plech sa položí papier na pečenie a na neho príde spodná vrstva cesta.
Na túto vrstvu sa naleje samotný krém, ktorý by mal mať už ľahko tuhú konzistenciu. Ďalej sa pripraví druhá polovica cesta. A to rovnako, ako prvý. Rozváľa sa na veľkosť plechu a potom sa položí na vrstvu samotného krému.
- Pečenie na 180 stupňov
Akonáhle je na plechu všetko potrebné, je možné ho vložiť do rúry. Tá by mala byť už predhriata. A to na celkom štandardný teplotu 180 stupňov Celzia. Môže sa jednať o rúru teplovzdušnú, ale aj klasickú.
V tej je potrebné mať zapnutý horný aj spodný ohrev. Plech sa vloží do prostrednej časti. Tvarohový koláč sa tu pečie zhruba po dobu 25 – 30 minút. Podľa aktuálnej farby.
Malo by byť jasne viditeľné, že je koláč hotový. Akonáhle začne príliš hnednúť, je ideálna chvíľa na vybratie.
Prajeme dobrú chuť a nezabudnite sa o tento recept podeliť aj s ostatnými 🙂
Leave a Reply