Tomu sa hovorí dokonalý dezert. Fantastický krém v spojení s chrumkavým lístkovým cestom a maslovou polevou. Ak si chcete spríjemniť sobotné popoludnie výnimočnou chuťou, pripravte si tento vynikajúci dezert.
Potrebujeme:
Náplň:
1 liter mlieka
8 vajec
300 g kryštálového cukru
100 g hladkej múky
1 vanilkový lusk (môžeme nahradiť 1 lyžičkou vanilkového extraktu)
25 g želatíny v prášku
Šlahačková vrstva:
400 ml smtoany na šľanahie (33%)
2 lyžice práškového cukru
1 bal stužovaču do šľahačky
Poleva:
½ lyžičky rozpustnej kávy
5 lyžíc mlieka
200 g kryštálového cukru
70 g masla
1 bal. lístkového cesta
Plech na pečenie 36 x 24 cm
Postup:
Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme na dva tenké pláty.
Pláty popicháme vidličkou a upečiemie dozlatista vo vyhriatej rúre (pri teplote 180 stupňov približne 15 minút).
Pripravíme si krém. Žĺtky vyšľajáme s polovicou cukru do peny. Postupne pridáme múku, vanilku a 150 ml mlieka. Vyšľaháme hladkú hmotu.
Z bielkov a zvyšného cukru ušľaháme tuhý sneh.
700 ml mlieka preložíme do hrnca a dáme na plameň. Keď sa mlieko zohreje postupne doň vmiešame žĺtkovú hmotu a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne hustý puding.
Do zvyšného mlieka nasypeme želatínu, necháme napučať a následne rozpustíme zahrievaním na plameni (podľa návodu na obale).
Želatínu necháme chvíľu vychladnúť a následne opatrne vmiešame do snehu. Sneh potom vmiešame do ešte horúceho žĺtkového pudingu a vymiešame nadýchaný krém.
Nakoniec si pripravíme polevu. Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom kávu. Pridáme cukor a za stáleho miešania varíme približne 9 minút. Vypneme plameň a do horúcej zmesi vmiešame maslo a dôkladne premiešame. Mali by sme získať hladkú karamelovú hmotu.
Karamel natrieme na jeden upečený plát cesta a ten nakrájame na kocky.
Na celý plát cesta navrstvíme ešte teplý krém, uhladíme a necháme vychladnúť.
Zo smotany, cukru a stužovača ušľaháme tuhú šľahačku, ktorú navrstvíme na vychladnutý krém. Nakoniec krémeš rovnomerne pokryjeme štvorčekmi lístkového cesta s polevou.
Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! 🙂
zdroj: citromhab
Leave a Reply