Falošný veterník na plechu z lístkového cesta – keď ho môj manžel ochutnal, na ten z cukrárne si už ani nespomenie!

Tomu sa hovorí dokonalý dezert. Fantastický krém v spojení s chrumkavým lístkovým cestom a maslovou polevou. Ak si chcete spríjemniť sobotné popoludnie výnimočnou chuťou, pripravte si tento vynikajúci dezert.

Potrebujeme:

Náplň:

1 liter mlieka

8 vajec

300 g kryštálového cukru

100 g hladkej múky

1 vanilkový lusk (môžeme nahradiť 1 lyžičkou vanilkového extraktu)

25 g želatíny v prášku

Šlahačková vrstva:

400 ml smtoany na šľanahie (33%)

2 lyžice práškového cukru

1 bal stužovaču do šľahačky

Poleva:

½ lyžičky rozpustnej kávy

5 lyžíc mlieka

200 g kryštálového cukru

70 g masla

1 bal. lístkového cesta

Plech na pečenie 36 x 24 cm

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na polovicu  a rozvaľkáme na dva tenké pláty.

Pláty popicháme vidličkou a upečiemie dozlatista vo vyhriatej rúre (pri teplote 180 stupňov približne 15 minút).

Pripravíme si krém. Žĺtky vyšľajáme s polovicou cukru do peny. Postupne pridáme múku, vanilku a 150 ml mlieka. Vyšľaháme hladkú hmotu.

Z bielkov a zvyšného cukru ušľaháme tuhý sneh.

700 ml mlieka preložíme do hrnca a dáme na plameň. Keď sa mlieko zohreje postupne doň vmiešame žĺtkovú hmotu a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne hustý puding.

Do zvyšného mlieka nasypeme želatínu, necháme napučať a následne rozpustíme zahrievaním na plameni (podľa návodu na obale).

Želatínu necháme chvíľu vychladnúť a následne opatrne vmiešame do snehu. Sneh potom vmiešame do ešte horúceho žĺtkového pudingu a vymiešame nadýchaný krém.

Nakoniec si pripravíme polevu. Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom kávu. Pridáme cukor a za stáleho miešania varíme približne 9 minút. Vypneme plameň a do horúcej zmesi vmiešame maslo a dôkladne premiešame. Mali by sme získať hladkú karamelovú hmotu.

Karamel natrieme na jeden upečený plát cesta a ten nakrájame na kocky.

Na celý plát cesta navrstvíme ešte teplý krém, uhladíme a necháme vychladnúť.

Zo smotany, cukru a stužovača ušľaháme tuhú šľahačku, ktorú navrstvíme na vychladnutý krém. Nakoniec krémeš rovnomerne pokryjeme štvorčekmi lístkového cesta s polevou.

Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! 🙂

zdroj: citromhab

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*