
Jednoduchý a určite stojí za to, vyskúšať ho!
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 bal.lístkové cesto
Vanilkový krém:
- 1 l mlieko
- 8 ks vajcia
- 300 g cukru
- 100 g hladká múka
- 1 struk vanilka
- 25 g želatína
Šľahačková vrstva:
- 400 ml smotana na šľahanie
- 2 lyžice práškový cukor
- 2 bal.Smetafix
Vrch:
- 1/2 lyžičky instantná káva
- 5 lyžíc mlieko
- 200 g cukru
- 70 g masla
Postup:
- Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 36 x 24 cm. Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme ho do požadovanej veľkosti. Obe cestá upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlata. Nezabudneme cesto popichať vidličkou, aby sa nám nenafúklo.
- Najprv si pripravíme polevu na vrch: Ku káve pridáme teplé mlieko a miešaním kávu rozpustíme. Dáme do hrnca, pridáme cukor a na miernom ohni za stáleho miešania krátko povaríme – cca 8-10 minút – pripravíme karamel.
- Odstránime z tepla, vmiešame maslo a rýchlymi pohybmi vareškou maslo rozpustíme a hmotu dôkladne vymiešame. Chvíľu počkáme, až dostaneme krémový karamel a navrstvíme na jeden upečený plát cesta, ktorý následne nakrájame na kocky.
- Žĺtky a bielky oddelíme. Žĺtky vymiešame s cukrom (150 g), pridáme múku, vnútro vanilky a prilejeme 200 ml mlieka. Dôkladne vymiešame, aby sme nemali hrudky. 700 ml mlieka dáme ohriať na oheň, pridáme rozotrenú žĺtkovú hmotu a uvaríme hustý puding.
- Vo zvyšnom mlieku – 100 ml si pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Pripravenú želatínu pridáme do vyšľahaného snehu z vaječných bielkov a 150 g cukru. Takto pripravené vaječné bielky vmiešame ho horúcej hustej žĺtkovej hmoty a spojíme.
- Ešte teplý krém navrstvíme na upečený plát lístkového cesta a pekne uhladíme. Necháme poriadne vychladnúť.
- Smotanu na šľahanie vymiešame s cukrom a stužovačom do krémovej šľahačky, ktorú navrstvíme na krém. Pekne uhladíme a položíme druhý plát cesta, ktorý sme na začiatku poliali polevou. Necháme stuhnúť, nakrájame na úhľadné rezy a podávame.
Dobrú chuť!
Leave a Reply