Funguje to ako metla na črevá a žalúdok!

Premýšľali ste niekedy pri výrobe domáceho syra, čo robiť so žltkastou tekutinou, ktorá zostane po oddelení?

Hovoríme samozrejme o srvátke – o skutočnom tekutom zlate, ktoré je až príliš často podceňované a zaobchádza sa s ním ako s odpadom.

Naše babičky ju pili takmer každý deň. Funguje to ako metla na črevá a žalúdok – podceňovaný poklad.

Srvátka nie je len vedľajším produktom výroby syra, ale je skutočnou baňou zdravia a chutí. Namiesto vylievania sa oplatí preskúmať jeho potenciál – kulinársky aj domáci.

Srvátka v kuchyni – prírodná ingrediencia s mnohostranným využitím

Mnohí z nás pristupujú k srvátke ako k niečomu nepotrebnému – žltkastej tekutine, ktorá ostane po výrobe tvarohu či iných syrov.

Medzitým je srvátka skutočným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, najmä vápnika, draslíka a vitamínov B.

Nie nadarmo bola kedysi vo vidieckych domácnostiach ceneným nápojom – každý deň sa pila, posilňovala organizmus a pomáhala tráveniu.

Dnes sa srvátka opäť dostáva do obľuby najmä v kuchyniach ľudí, ktorí sa zameriavajú na zero waste a zdravé varenie. Môžete ju použiť ako základ pre kokteily – stačí pridať hrsť čerstvého ovocia, trochu medu a všetko rozmixovať na hladký nápoj.

Takýto domáci shake je nielen chutný, ale aj výnimočne ľahký.

Ale to nie je všetko. Srvátka funguje skvele ako prísada do koláčov – môžete ňou nahradiť mlieko alebo vodu v receptoch na chlieb, buchty alebo muffiny.

Pečivo vďaka tomu získa jemnú štruktúru a zostane dlhšie čerstvé. Skúste upiecť chlieb s prídavkom srvátky – bude nadýchaný, jemný a jemne aromatický.

A čo viac, ľudia zaoberajúci sa domácou výrobou syra môžu zo srvátky pripraviť ďalšie dobroty. Napríklad domácu ricottu – stačí uvariť srvátku, pridať trochu citrónovej šťavy a precediť.

Za pár minút budete mať krémový, svetlý syr, ideálny na chlebíčky, nátierky či plnky do halušiek.

Srvátka nielen v kuchyni – prekvapivé domáce využitie

Hoci je kulinárske využitie srvátky príjemné, stojí za to vedieť, že táto prírodná tekutina má aj iné, nemenej zaujímavé využitie.

Srvátka skvele funguje ako ekologické hnojivo pre rastliny – stačí ju rozriediť vodou a zaliať kvety v záhrade alebo črepníky na balkóne. Vďaka prítomnosti mikroelementov podporuje rast a kvitnutie.

Ďalšou zaujímavosťou je využitie srvátky v boji proti voškám. Prirodzené fermentačné vlastnosti kvapaliny pomáhajú odpudzovať tento nepríjemný hmyz. Táto metóda je bezpečná pre životné prostredie a oveľa lacnejšia ako chemické postreky.

Srvátka môže poslúžiť aj ako zdravý nápoj pre našich štvornohých priateľov – psy ju radi pijú, a zároveň posilní svoje telo najmä v horúcom počasí. Je to skvelá alternatíva k hotovým suplementom plným umelých prísad.

Čo na to hovoríte? Zdieľajte príspevok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*