Hypertenzia: 4 potraviny, ktorým sa treba vyhnúť! Odborníčka na výživu načrtáva stravu, priaznivú pre krvný tlak.

Ak patríte medzi 30 % ľudí, ktorí majú vysoký krvný tlak, môžete urobiť niekoľko jednoduchých zmien vo svojej strave, ktoré vám pomôžu zvládnuť tento stav bez liekov.

Odborníčka na výživu Victoria Taylor načrtáva diétu priaznivú pre krvný tlak, ako aj štyri potraviny, ktorým sa treba vyhnúť.

Expert British Heart Foundation zdôrazňuje, že najprv musíte znížiť spotrebu slaných jedál. Denný príjem soli by nemal presiahnuť šesť gramov, čo je množstvo rovnajúce sa jednej čajovej lyžičke.

„Väčšina soli, ktorú konzumujeme, je už v našich potravinách, keď ju kupujeme v potravinách, ako sú olivy, hranolky, omáčky a uhorky.

Nachádza sa tiež v spracovanom mäse, ako je šunka, slanina a klobásy, ako aj v základných potravinách, ako je chlieb a raňajkové cereálie.“

Na udržanie krvného tlaku pod kontrolou odborníčka radí vyberať si alternatívy s nízkym obsahom soli a vyhýbať sa jedlu zvonku. Dôležité je siahnuť po zdravších verziách s nízkym obsahom soli, ktoré si môžete pripraviť aj doma.

Dôležité je tiež vyhýbať sa sladkým a tučným jedlám, ktoré môžu viesť k priberaniu a následne k ovplyvneniu krvného tlaku.

Pitie príliš veľkého množstva alkoholu je ďalším potenciálnym rizikom, pretože môže časom spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti. Aj keď nemusíte úplne abstinovať, kľúčom je miera.

Nakoniec kofeín dočasne zvyšuje krvný tlak. Hoci je účinok zvyčajne krátkodobý, niektorí ľudia môžu byť na jeho účinky citlivejší, čo by mohlo viesť k dlhodobým problémom s krvným tlakom.

Upozornenie sa netýka len kávy, ale aj čaju a nealkoholických nápojov, dokonca aj čokolády. S odkazom na kategóriu potravín, ktoré vám môžu pomôcť, povedala, že mliečne výrobky pomáhajú regulovať krvný tlak.

“Mliečne výrobky obsahujú komplexnú kombináciu živín vrátane vápnika, ktorý sa spája so znižovaním krvného tlaku.”

Nízkotučné mliečne výrobky ponúkajú výhody vápnika a bielkovín bez pridaného tuku. Ideálnou stravou na zníženie krvného tlaku je tá, ktorá je bohatá na zeleninu, ovocie a celozrnné výrobky, beztukové alebo nízkotučné mliečne výrobky, ryby, hydinu, fazuľu a orechy.

Obmedzte soľ, ako aj potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov, ako sú tučné mäso a plnotučné mliečne výrobky.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*