Jablkový koláč s bielkovou penou a mrveničkou: Je to skutočná klasika medzi jablkovými koláčmi.

  • Jablkový koláč s pusinkami a drobenkou je jeden z mojich najobľúbenejších koláčov. Robila som to už miliónkrát!
Suroviny: Krehké cesto:
  • 220 g polohr.múky
  • 220 g hladkej múky
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 250 g studeného masla
  • 5 vaječných žĺtkov
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Pusinka:
  • 5 vaječných bielkov
  • štipka soli
  • 150 g cukru
  • 2 ploché lyžice zemiakového škrobu
Okrem toho:
  • 1,5-2 kg jabĺk
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • voliteľne 1/2 čajovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • Cukor podľa chuti

Postup:
  1. Do misky alebo na dosku na pečenie dajte obe múky (po 220 g), kryštálový cukor (1/2 šálky), prášok do pečiva (1 zarovnaná čajová lyžička). Pridajte aj studené maslo nakrájané na kocky (250 g) a žĺtky (5 kusov).
  2. Vymiesime hladké cesto. Rozdeľte ho na dve časti, zabaľte do fólie a vložte do chladničky na približne pol hodiny alebo do mrazničky na 15 minút. Po tomto čase vyberte jednu guľôčku z chladničky.
  3. Túto polovicu cesta vložte do formy vyloženej papierom na pečenie (v mojom prípade do formy s rozmermi 20 x 32 cm) a popichajte vidličkou. Pečte 15-20 minút pri teplote 180 stupňov.
  4. Pokiaľ ide o jablkovú náplň, na jablkový koláč sa najlepšie hodí kyslastá odroda jabĺk. Nech už použijete akúkoľvek odrodu jabĺk, najprv ich ošúpte a nastrúhajte na veľkom strúhadle. Na prípravu jablkového koláča vo väčšej obdĺžnikovej forme použijem necelé 2 kg jabĺk (po olúpaní o niečo viac ako 1,5 kg). K nastrúhaným jablkám pridajte škoricu (1/2 čajovej lyžičky), citrónovú šťavu (1 čajovú lyžičku) a prípadne nastrúhanú citrónovú kôru (1/2 čajovej lyžičky).
  5. Jablká opečte na suchej panvici alebo v hrnci s nepriľnavým povrchom. Zvyčajne nastavím stredný alebo vyšší výkon horáka a smažím, kým sa nezbavím prebytočnej šťavy. Na samom konci môžete jablká prípadne osladiť cukrom. V závislosti od použitej odrody pridávam asi 1 polievkovú lyžicu cukru, niekedy o niečo viac.
  6. Bielka vyšľahajte do tuhej peny spolu so štipkou soli (asi 2-3 minúty). Postupne pridávajte cukor (po lyžiciach, spolu 150 g) a šľahajte ďalej (asi 5 minút, kým sa cukor dobre vyšľahá). Ku koncu pridajte škrob (2 rovné lyžice) a len zľahka miešajte  doslova 10-15 sekúnd na nízkych otáčkach mixéra.
  7. Mala by sa vytvoriť veľmi tuhá pena. Keď misu otočíte hore dnom, bielka by sa nemali ani pohnúť. Ak je čas pečenia krehkého cesta už pokročilý, vyberte ho hneď z rúry.
  8. Na horúce cesto položíme vrstvu jabĺk a lyžicou zarovnáme vrch. Na jablká postupne (po lyžiciach) nanášajte vyšľahanú bielkovú penu a zarovnajte ju. Na vrch nastrúhajte zvyšné krehké cesto. Pečte približne 45 minút pri teplote 165 stupňov. Jablkový koláč s pusinkami sa dokonale krája hneď po vychladnutí. Po upečení ho môžete jemne posypať práškovým cukrom.
Prajeme príjemné pečenie a dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*