
- Jablkový koláč s pusinkami a drobenkou je jeden z mojich najobľúbenejších koláčov. Robila som to už miliónkrát!
Suroviny: Krehké cesto:
- 220 g polohr.múky
- 220 g hladkej múky
- 1/2 šálky práškového cukru
- 250 g studeného masla
- 5 vaječných žĺtkov
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Pusinka:
- 5 vaječných bielkov
- štipka soli
- 150 g cukru
- 2 ploché lyžice zemiakového škrobu
Okrem toho:
- 1,5-2 kg jabĺk
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- voliteľne 1/2 čajovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- Cukor podľa chuti
Postup:
- Do misky alebo na dosku na pečenie dajte obe múky (po 220 g), kryštálový cukor (1/2 šálky), prášok do pečiva (1 zarovnaná čajová lyžička). Pridajte aj studené maslo nakrájané na kocky (250 g) a žĺtky (5 kusov).
- Vymiesime hladké cesto. Rozdeľte ho na dve časti, zabaľte do fólie a vložte do chladničky na približne pol hodiny alebo do mrazničky na 15 minút. Po tomto čase vyberte jednu guľôčku z chladničky.
- Túto polovicu cesta vložte do formy vyloženej papierom na pečenie (v mojom prípade do formy s rozmermi 20 x 32 cm) a popichajte vidličkou. Pečte 15-20 minút pri teplote 180 stupňov.
- Pokiaľ ide o jablkovú náplň, na jablkový koláč sa najlepšie hodí kyslastá odroda jabĺk. Nech už použijete akúkoľvek odrodu jabĺk, najprv ich ošúpte a nastrúhajte na veľkom strúhadle. Na prípravu jablkového koláča vo väčšej obdĺžnikovej forme použijem necelé 2 kg jabĺk (po olúpaní o niečo viac ako 1,5 kg). K nastrúhaným jablkám pridajte škoricu (1/2 čajovej lyžičky), citrónovú šťavu (1 čajovú lyžičku) a prípadne nastrúhanú citrónovú kôru (1/2 čajovej lyžičky).
- Jablká opečte na suchej panvici alebo v hrnci s nepriľnavým povrchom. Zvyčajne nastavím stredný alebo vyšší výkon horáka a smažím, kým sa nezbavím prebytočnej šťavy. Na samom konci môžete jablká prípadne osladiť cukrom. V závislosti od použitej odrody pridávam asi 1 polievkovú lyžicu cukru, niekedy o niečo viac.
- Bielka vyšľahajte do tuhej peny spolu so štipkou soli (asi 2-3 minúty). Postupne pridávajte cukor (po lyžiciach, spolu 150 g) a šľahajte ďalej (asi 5 minút, kým sa cukor dobre vyšľahá). Ku koncu pridajte škrob (2 rovné lyžice) a len zľahka miešajte doslova 10-15 sekúnd na nízkych otáčkach mixéra.
- Mala by sa vytvoriť veľmi tuhá pena. Keď misu otočíte hore dnom, bielka by sa nemali ani pohnúť. Ak je čas pečenia krehkého cesta už pokročilý, vyberte ho hneď z rúry.
- Na horúce cesto položíme vrstvu jabĺk a lyžicou zarovnáme vrch. Na jablká postupne (po lyžiciach) nanášajte vyšľahanú bielkovú penu a zarovnajte ju. Na vrch nastrúhajte zvyšné krehké cesto. Pečte približne 45 minút pri teplote 165 stupňov. Jablkový koláč s pusinkami sa dokonale krája hneď po vychladnutí. Po upečení ho môžete jemne posypať práškovým cukrom.
Prajeme príjemné pečenie a dobrú chuť!
Leave a Reply