INGREDIENCIE
- 4 vajcia
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky pšeničnej polohr. múky
- 3 polievkové lyžice zemiakového škrobu
- 200 g jahodového džemu alebo jemnej jahodovej marmelády
JAHODOVÁ PENA
- 1 balíček (asi 500 g) mrazených jahôd, čerstvých v sezóne
- 1 vanilkový cukor
- 1 polievková lyžica želatíny
- 400 g smotany 36% (studenej)
- 100 g smotany 30% (studenej)
- 5 lyžíc práškového cukru
NA DEKORÁCIU
- pár čerstvých jahôd
- 50 g bielej čokolády + 1 polievková lyžica oleja
- Prípadne na namáčanie piškót: 2 polievkové lyžice likéru amaretto
PRÍPRAVA
- PIŠKÓTA: Vajcia vyberte vopred z chladničky, aby sa zohriali. Dno formy 20 x 30 cm vymastíme maslom, boky nevymastíme. Rúru predhrejeme na 170 stupňov C.
- Bielky šľaháme asi 2 minúty, kým nie sú dobre spenené. Pridávajte cukor po jednej lyžici za stáleho miešania. Šľaháme ešte niekoľko minút, kým nie sú tuhé a lesklé. Za stáleho šľahania postupne pridávame žĺtky. Pridáme preosiatu múku (najlepšie ju preosiať priamo k mase), krátko premiešame na minimálnych otáčkach mixéra na homogénnu hmotu.
- Vložíme do formy, povrch uhladíme a vložíme do rúry. Pečieme 22 minút, ihneď vyberieme z rúry. Vychladíme, necháme piškótu vo forme.
- JAHODOVÁ PENA: Mrazené jahody rozmrazte, ak máte čerstvé tak ich umyte a otrhajte stopky. Rozmixujte tyčovým mixérom a potom pretrite cez sitko, čím sa zbavíte „jadierok“. Do roztlačenej peny pridáme vanilkový cukor.
- Namočte želatínu do 4 polievkových lyžíc vody (asi 10 minút), potom ju rozpustite miernym zahrievaním a miešaním. Pridajte pár lyžíc jahôd a dôkladne premiešajte, potom pridajte do zvyšku jahodovej peny a premiešajte.
- Obe smotany vyšľaháme s práškovým cukrom na tuhý krém. Pridajte roztlačené jahody a premiešajte.
- Vychladnuté cesto potrieme marmeládou alebo džemom, potom zalejeme jahodovou penou a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Cesto nakrájame na porcie a ozdobíme kúskami jahôd. Čokoládu rozpustíme s pridaním oleja a nalejeme na cesto.
Prajeme dobrú chuť! 👌👌😋👩🍳
Leave a Reply