
Ingrediencie:
Na kôru (18 x 28 cm plech):
- 5 bielkov
- štipka soli
- 150 g cukru
- 5 žĺtkov
- 120 g polohr.múky
- 30 g kakaového prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 50 ml vriacej vody
Na náplň:
- 800 g čerstvých jahôd
- 50 g cukru
- 2 lyžice želatíny
- 4 lyžice studenej vody
- 200 g bielej čokolády
Na teplú čokoládovú zmes
- 100 g sladkej smotany
- 400 g sladkej smotany na šľahanie
- 100 g cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 460 g smotanového syra
Príprava:
Je to ideálna voľba, keď máte chuť na niečo sladké a nemáte veľa času na zložité koláčiky. Dokonale sa hodí k popoludňajšej káve, rodinným stretnutiam alebo prekvapeniam hostí.
Tip:
Pre rýchlejšiu prípravu použite mixér, ak chcete jemnejšiu plnku, a ak je plnka riedka, nechajte ju pred roztieraním 10 minút vychladnúť v mrazničke.
- Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame cukor. Pridáme vaječný žĺtok a krátko premiešame. Vmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva.
- Nakoniec prilejeme vriacu vodu a zmes opatrne spojíme. Vylejeme do vymastenej formy a pečieme pri 180°C asi 25 minút.
- Ochlaďte, potom jemne narežte horný okraj, ktorý sa pečením mierne zdvihol, len aby bol vyrovnaný, a potom pozdĺžne prerežte na polovicu. Horný okraj, ktorý ste odrezali, rozdrvte v mixéri.
- Nakrájajte jahody a posypte ich cukrom. Necháme ich asi 10 minút pustiť šťavu. Želatínu namočíme do studenej vody, aby napučala, potom ju jemne rozpustíme v pare alebo pri nízkej teplote (nesmie vrieť).
- Rozpustenú želatínu vmiešame do jahôd a necháme vychladnúť.
- 100 g smotany zohrejte do varu, odstavte z ohňa a nalejte na bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nebude hladká.
- Ochlaďte sa. 400 g smotany vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do tuhej šľahačky. V inej miske zmiešame smotanový syr a vychladnutú bielu čokoládu.
- Pridáme šľahačku a všetko jemne vymiešame na hladký krém. Pridajte do nej trochu drvenej kôry.
- Na prvú polovicu kôry natrieme jahodovú plnku. Prikryjeme druhou polovicou kôrky. Navrch natrieme smotanu z bielej čokolády a tvarohový krém.
- Navrch posypeme rozdrvenými omrvinkami a podľa potreby ozdobíme čerstvými jahodami. Pred krájaním dobre vychlaďte v chladničke.
Leave a Reply