JE ČISTÝM ZDROJOM MLADOSTI: Zlepšuje videnie, napína pokožku, udržuje telo štíhle!

Čím je strava pestrejšia, tým viac molekúl vitamínu A sa dostáva do krvi a dostáva sa tak do všetkých buniek v tele. To, že vám chýba vitamín A, najľahšie spoznáte tak, že sa napríklad ráno cítite krásne, veselo a žiarivo a na poludnie ste už unavení, apatickí.

Vitamín A je typ vitamínu, ktorý v našom imunitnom systéme bojuje proti vírusom, baktériám a iným patogénom, udržuje telo mladé a zdravé, zlepšuje videnie a robí pokožku hladkou a zdravou.

Ľudia, ktorých bunky sú nasýtené karoténom, t.j. Vitamín A – zostanú dlhšie mladí. Ale ako naplniť bunky karoténom? Konzumáciou čo najväčšieho množstva potravín bohatých na vitamín A.

To v prvom rade znamená, že jete čo najviac zelenej, žltej a červenej zeleniny, ako je špenát, brokolica, mrkva, cvikla a tekvica. Veľa vitamínu A obsahujú aj marhule.

Ako sa karotén dostáva do krvi?

Karotény sú pigmenty obsahujúce tuk. Asi 60 z nich sa považuje za provitamíny, kokurzory vitamínu A, ktoré vznikajú počas metabolizmu.

Pripravený vitamín A, vedci ho nazývajú aj retinol, ratinal alebo retionoid v závislosti od chemickej štruktúry – nachádza sa v niektorých živočíšnych produktoch ako pečeň, maslo, plnotučné mlieko, syry, vajcia a najmä rybí tuk.

Živočíchy premieňajú karotény počas metabolizmu na hotový vitamín A. Tento vitamín sa rýchlo dostáva do krvi a s ňou aj do buniek tela.

Potraviny, ktoré obsahujú vitamín A:

  • Teľacia pečeň
  • Mrkva
  • Špenát
  • Tekvica
  • Papája
  • Kel
  • Brokolica
  • Melón
  • Paradajka
  • Avokádo
  • Marhuľový
  • Šalát
  • Hrach
  • Fazuľa

Čo ak dieťaťu chýba vitamín A?

Nedávny výskum ukazuje, že vitamín A úzko súvisí s rastovým hormónom. Deti preto musia jesť dostatok tmavozelenej zeleniny, žltej a kvitnúcej zeleniny, ktorá ovplyvňuje rast zubov a kostí a posilňuje celý obranný mechanizmus organizmu.

Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*