Je veľmi bohatá na rôzne živiny a všetky tieto nášmu telu ponúka v ľahko stráviteľnej forme. Je to jeden z najvýdatnejších zdrojov rastlinných bielkovín.
Mnohým z nás by ani nenapadlo, že šošovica má toľko pozitívnych účinkov na naše zdravie, aj keď je už po stáročia dôležitou súčasťou našej stravy, čo je spôsobené aj tým, že zo všetkých strukovín je práve šošovica najľahšie stráviteľná .
Obsahuje v podstate všetky naše esenciálne aminokyseliny, vrátane esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre človeka nepostrádateľné, ktoré si naše telo nevie vyrobiť samo.
V porovnaní so živočíšnymi zdrojmi bielkovín je množstvo cholesterolu a iných tukov s ním absorbovaných zanedbateľné, tvorí len 1-2 % skonzumovanej šošovice.
Nie náhodou sa teší veľkej úcte medzi ázijskými národmi, ktoré žijú prevažne na zeleninovej pôde. Určite odporúčame tým, ktorí žijú dlhodobo vegetariánskym spôsobom života.
Má tiež veľmi výrazný obsah sacharidov, tieto látky tvoria 53-60 gramov na 100 gramov, no keďže má nízky takzvaný glykemický index, môže byť ideálnym, pomaly vstrebateľným zdrojom sacharidov pre diabetikov.
Z toho asi 40 gramov škrobu, 3-4 g rastlinnej vlákniny, čo je priaznivo vysoká hodnota (u červenej šošovice o niečo menej) a 1-3 g cukru.
Obsahuje značné množstvo rafinózy a stachyózy, ktoré cukry môžu mať na svedomí nadúvanie a tvorbu črevných plynov po konzumácii šošovice. Z tohto dôvodu je, žiaľ, veľa ľudí nútených vyhýbať sa objektívu.
Šošovica je prospešná pre oči vďaka vysokému obsahu vitamínu A a významný je obsah vitamínu B1 (tiamínu) okolo 0,8 mg. Jedna šálka šošovice pokryje 90 percent našej potreby kyseliny listovej, preto sa odporúča najmä tehotným ženám, ak nie sú citlivé na vietor.
Z minerálnych látok je zastúpený draslík, železo (7,5 mg) a zinok, ktorý sa považuje za veľmi dôležitý pri regulácii metabolizmu.
Viac ako polovica šošovice sú sacharidy a obsahujú len 1,4 percenta tuku. Dodáva nášmu telu aj železo, draslík, horčík a vápnik. Kto si myslí, že týmto je koniec pozitív, je na veľkom omyle.
K tomu všetkému obsahuje aj množstvo vitamínov, ako sú vitamíny A, B1, B6, E. Nemožno opomenúť ani jej obsah vlákniny, keďže 100 gramov šošovice obsahuje 10 gramov vlákniny, teda jedna miska šošovicovej polievky pokryje štvrtinu našej dennej potreby vlákniny (30 g).
To však stále nie je všetko, obsahuje totiž aj dôležité bioaktívne látky ako saponín, flavonoid a kyselinu fenolovú, ktoré znižujú riziko niektorých druhov rakoviny a hladinu cholesterolu.
Mnohým z nás by ani nenapadlo, že šošovica má toľko pozitívnych účinkov na naše zdravie, aj keď je už po stáročia dôležitou súčasťou našej stravy, čo je spôsobené aj tým, že zo všetkých strukovín je práve šošovica najľahšie stráviteľná .
Ak ho jeme spolu s inými potravinami s vysokým obsahom bielkovín (zemiaky, zelenina, šalát, orechy, rôzne semienka, obilné výrobky, vajcia, mliečne výrobky), môžeme ním nahradiť aj mäso.
Jednoducho, jedzte veľa šošovice, nielen na Nový rok, ale po celý rok.
Leave a Reply