Šošovica je známou ingredienciou v mnohých kuchyniach. Najčastejšie sa podáva na Silvestra, ale možno ho použiť aj na prípravu chutných polievok a príloh. Hoci je u nás najznámejšia hnedá šošovica, existujú aj žlté, čierne, zelené a červené odrody.
Červená šošovica si v poslednom čase získava čoraz väčšiu popularitu, pretože sa pripravuje oveľa jednoduchšie ako jej kolegyne. Hlavným dôvodom je, že nemajú vonkajší obal, a preto ich netreba vopred namáčať.
Aké sú výhody konzumácie červenej šošovice?
- Z výživového hľadiska červená šošovica vyniká vysokým obsahom vlákniny, ktorá pomáha zvyšovať pohyblivosť čriev a predchádzať zápche alebo ju liečiť.
- Je tiež ľahko stráviteľný a reguluje hladinu cukru v krvi.
- Obsahuje veľké množstvo železa, ktoré je obzvlášť užitočné, ak sa konzumuje s potravinami bohatými na vitamín C, pretože stimuluje jeho vstrebávanie.
- Za zmienku stojí obsah kyseliny listovej, ktorá je dôležitým vitamínom počas tehotenstva a podporuje neurologický vývoj vyvíjajúceho sa dieťaťa, čím zabraňuje vzniku porúch uzavretia neurálnej trubice.
- Zohráva tiež úlohu v metabolizme bielkovín a nukleových kyselín a v správnej krvotvorbe.
Je tiež ľahšie stráviteľná ako iné šošovky, pretože, ako už bolo spomenuté, nemá vonkajší obal, čo znamená, že nespôsobuje žiadne charakteristické príznaky.
Spôsob prípravy
Pred varením sa nemusia namáčať. Môže sa použiť okamžite.
- 1 šálka červenej šošovice
- 2,5 šálky vody
- Soľ
- Pepper
- Šošovicu dôkladne prepláchnite cez cedidlo pod studenou tečúcou vodou. Opláchnite všetky prilepené nečistoty.
- Vložte do hrnca a pridajte vodu.
- Varte 25 minút, občas premiešajte, aby sa zrná nezlepili.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Hotové bude, keď sa vytvorí husté pyré.
Podeľte sa o tento článok aj so svojimi priateľmi a rodinou.
Leave a Reply