Papája, ktorá pochádza z tropických častí sveta, nazývaná aj anjelské ovocie, je skutočnou pokladnicou zdravia.
Jej sladká chuť a mimoriadne nutričné vlastnosti vedú čoraz viac ľudí k rozhodnutiu zaradiť ho do svojho každodenného jedálnička.
Čo keby som vám povedal, že jedenie papáje 2-3 hodiny pred spaním môže poskytnúť ešte viac výhod? Papája, nazývaná aj „ovocie anjelov“, sa stáva čoraz obľúbenejšou medzi ľuďmi, ktorí si uvedomujú zdravie.
Jej jedinečné nutričné vlastnosti a široké využitie v strave stoja za to, aby ste sa na toto tropické ovocie pozreli bližšie. Jedenie papáje pred spaním môže poskytnúť mimoriadne zdravotné výhody, ktoré pozitívne ovplyvnia fungovanie tela.
Prečo je papája taká výnimočná?
Papája je nielen chutným dezertom, ale predovšetkým zdrojom mnohých cenných živín. Obsahuje množstvo vitamínov (C, A, E, skupina B), minerálov (vápnik, železo, horčík, fosfor) a enzýmov, z ktorých najdôležitejší je papaín.
Tento jedinečný enzým je zodpovedný za rozklad bielkovín, uľahčuje trávenie a vstrebávanie živín.
Papája a zdravý spánok
Jedenie papáje pred spaním môže mať pozitívny vplyv na kvalitu nášho spánku. Živiny, ktoré obsahuje, uvoľňujú svaly, znižujú stres a podporujú zdravý spánok.
Papája navyše podporuje tráviace procesy, takže sa počas spánku vyhnete pocitu ťažoby v žalúdku.
Zdravotné prínosy papáji:
- Zdravé trávenie: Papaín obsiahnutý v papáje uľahčuje trávenie bielkovín, zabraňuje plynatosti a poruchám trávenia.
- Posilnenie imunitného systému: Papája vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňuje imunitu organizmu a chráni pred infekciami.
- Zdravá pokožka: Antioxidanty obsiahnuté v papáje spomaľujú proces starnutia pokožky, zlepšujú jej elasticitu a hydratáciu.
- Zdravie srdca: Papája pomáha znižovať hladinu cholesterolu a reguluje krvný tlak, čo je prospešné pre zdravie srdca.
- Detoxikácia organizmu: Papája podporuje detoxikačné procesy, pomáha telu zbaviť sa škodlivých toxínov.
Ako si vybrať a skladovať papája?
Aby ste si užili plnú chuť a nutričnú hodnotu papáje, oplatí sa vybrať si zrelé ovocie. Zrelá papája by mala mať mierne mäkkú šupku a pri stlačení by sa mala mierne ohýbať.
Nezrelé ovocie je tvrdé a zelené, zatiaľ čo prezreté ovocie má tmavé škvrny a je mäkké. Papája je najlepšie skladovať pri izbovej teplote. Po rozkrojení ho treba skladovať v chladničke, pevne zabalené v potravinovej fólii.
Papája v kuchyni
Papája sa dá jesť na mnoho spôsobov. Dá sa jesť čerstvá, pridávať do šalátov, kokteilov, smoothies a tiež sa z nej pripravujú exotické dezerty.
Papája je ovocie, ktoré by mal zaradiť do jedálnička každého človeka, ktorému záleží na svojom zdraví. Jeho pravidelná konzumácia môže telu priniesť mnohé benefity.
Pamätajte však, že hoci je papája veľmi zdravá, nemali by ste to s ňou preháňať.
Leave a Reply