Casu marzu je tradičný sardínsky syr, ktorý sa vyrába už viac ako pol tisícročia. Mnoho ľudí ho miluje a jeho vlastnosti boli dokonca „ocenené“ v Guinessovej knihe rekordov. A predsa je jeho výroba už vyše 20 rokov zakázaná. prečo? Dôvod je trochu desivý.
Taliani milujú mozzarellu, Španieli syr Cabrales a Švajčiari syr ementál. Na svete existuje viac ako 5000 druhov syrov a každý by si medzi nimi mal nájsť to svoje.
Pred 500 rokmi to urobili aj Sardínčania. Bohužiaľ, ich obľúbený syr, case marzu, Európska únia zakázala. Dôvody tohto rozhodnutia boli diktované zdravotnými problémami, pretože case marzu bol považovaný za najnebezpečnejší syr na svete.
V tejto kategórii syr zo Sardínie získal aj zápis do Guinessovej knihy rekordov. Výroba casu marzu bol zakázaný v roku 1962 a v 21. storočí toto rozhodnutie urobila aj Európska únia. Prečo?
Aby sme to pochopili, stojí za to sa najprv pozrieť na samotný proces výroby sardínskeho syra. Case marzu je výrobok vyrobený z ovčieho mlieka. Za jeho kvasenie sú zodpovedné tvarohové mušky zavedené do syra.
Do produktu kladú vajíčka, z ktorých sa potom vyliahnu larvy. Ich kŕmením sa začína premena organických zlúčenín, ktorá dodáva syru charakteristickú chuť a vôňu, zjavne podobnú gorgonzole.
A teraz to podstatné: do tohto bodu sa ešte všetko nevychýlilo z normálu. Problém s case marzu začína až neskôr.
Trúfli by ste si to zjesť?
Kontroverzia okolo sardínskeho syra je, že sa musí jesť so živými larvami spomínanej muchy. Pre tradičných remeselníkov je to veľmi dôležité, pretože mŕtve larvy znamenajú, že sa v procese prípravy niečo pokazilo a syr možno považovať za… zatuchnutý.
Podľa dobrodruhov môžu larvy múch zo syra pri jedení doslova zoskočiť. Bohužiaľ, toto všetko má svoje dôsledky. Lekári zdôrazňujú, že larvy nie sú vždy strávené v žalúdku, čo zase môže znamenať vážne zdravotné problémy: od zvracania a bolesti brucha až po krvavé hnačky a nebezpečné parazitárne ochorenie.
Leave a Reply