Puliska je typicky rumunské jedlo, ale teraz aj iné časti sveta začínajú objavovať veľmi zdravé jedlo. Potraviny z múky mala podľa odborníkov udržujú fungovanie žalúdka v poriadku a pôsobia omladzujúco.
Je veľmi výživné a obľúbené už od Kolumba. Podľa posledných prieskumov je život ľudí pravidelne konzumujúcich pulisku výrazne dlhší.
Chráni zdravie žalúdka a pečene
Kukuričné zrná používané ako surovina pre pulisko obsahujú kyselinu aracovú a palmitovú, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravú funkciu žalúdka. Ľahko sa vstrebávajú v črevnom trakte a odtiaľ prechádzajú do krvného obehu, čím sa zbavujú toxických látok.
Kyseliny v puliske dokážu neutralizovať 57 druhov toxínov. Puliska má silný detoxikačný účinok, napomáha činnosti pečene a znižuje riziko vzniku ochorení pečene. Jedzte ju namiesto chleba, pretože má upokojujúci účinok na žalúdok a znižuje kyslosť.
Predlžuje život
Podľa výskumov sa zistilo, že každodenná konzumácia pulisky môže znížiť nervové poruchy spôsobené poruchami štítnej žľazy až o 60%. Reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, preto sa jeho konzumácia vrelo odporúča diabetikom. Tiež znižuje riziko aterosklerózy a srdcového infarktu.
Buduje svalstvo
Podľa kolumbijského výskumu zohrávajú kyseliny nachádzajúce sa v kukurici dôležitú úlohu aj pri posilňovaní svalových vlákien. Ekvádorské deti sa môžu pochváliť najlepšími športovými výkonmi na svete a v ich jedálničku pravidelne nechýba puliska.
Jedlá z kukuričnej múky znižujú menštruačné problémy, ale odporúčajú sa aj pri obličkových kameňoch a hepatitíde. Na základe výskumu sa zistilo, že puliska zvyšuje aktivitu vaječníkov u žien nad 65 rokov o 9%.
Leave a Reply