Jedna z najzdravších strukovín, ktorá by mala byť uprednostnená a pravidelne na našich stoloch!

Strukoviny majú pre naše zdravie viacero benefitov, ak by sme si však mali vybrať jednu strukovinu par excellence, či už pre jej mnohoraké využitie, alebo pre jej obľúbenosť, alebo pre viaceré benefity, ktoré nášmu telu ponúka, cícer by bol prvý, ktorý by prišiel na myseľ.

Z tohto dôvodu by sme chceli túto krátku správu venovať výlučne cíceru a stručne poukázať na jeho špeciálne vlastnosti, práve preto, že je jednou z najpoužívanejších strukovín v našej obľúbenej stredomorskej strave.

Zdravotné výhody konzumácie cíceru

Toto sú ich hlavné výhody pre naše telo:

Zdroj bielkovín

Vysoký obsah bielkovín je jednou z ich najznámejších vlastností. Keďže ide o rastlinné bielkoviny, sú veľmi dôležitou potravinou pre ľudí držiacich sa vegetariánsku stravu, čím kompenzujú deficit živočíšnych bielkovín.

V každom prípade vždy odporúčame pestrú stravu, v ktorej získavame živiny z rôznych zdrojov. Keďže obsahuje aj sacharidy, je prospešný aj pre diétu športovca.

Vitamín E

Vitamín E je úžasný antioxidant, ktorý podľa španielskej nadácie pre výživu „prispieva k ochrane buniek pred poškodením voľnými radikálmi“. Priaznivo pôsobí aj na pokožku a podporuje imunitný systém.

Vláknina

Vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávenie tým, že uľahčuje vstrebávanie živín a črevný prechod. To všetko pomáha pri chudnutí a zmierňuje opuchy v oblasti brucha.

Anorganické zložky

Cícer obsahuje širokú škálu minerálov ako železo, fosfor, horčík, meď alebo zinok, ktoré sú veľmi prospešné pre naše kosti a svaly. V tejto strukovine sa nachádza aj vápnik, ktorý je veľmi prospešný pri prevencii osteoporózy.

Kyselina listová

Tento typ vitamínu (B) je pre tehotné ženy veľmi dôležitý, keďže nedostatok kyseliny listovej je často spojený s komplikáciami pri pôrode. Cícer je prirodzeným zdrojom tohto vitamínu, ktorý pomôže aj zdraviu bábätka.

Omega 3

Jediný druh tuku obsiahnutý v cíceri je omega-3 tuk, ktorý je veľmi dôležitý pre ochranu a prevenciu možného zápalu srdca.

Diabetes

Svetová zdravotnícka organizácia tiež priamo spája konzumáciu strukovín so zníženým rizikom chorôb súvisiacich so stravou, ako je cukrovka, keďže strava s vysokým obsahom vlákniny má pozitívny vplyv na hladinu glukózy v krvi.

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*