- Skvele sa bude hodiť kedykoľvek.
Ingrediencie:
- 2 litre zeleninového bujónu
- 1 veľký karfiol – cca 700g
- 3 mrkvy
- 2 petržleny (koreň)
- väčší kúsok póru
- 2 ploché lyžice petržlen. vňate
- 2 ploché lyžice kôpru
- 1/2 zeleru
- 1/2 lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky čerstvého alebo sušeného ľubovníka
- 3-4 zemiaky – cca 300 g
- 150 ml hustej smotany 30%
Postup:
- Karfiolovú polievku je možné pripraviť na báze čerstvého alebo mrazeného karfiolu (hotové zmesi na karfiolovú polievku sa dajú kúpiť v mnohých supermarketoch). Začneme ošúpaním mrkvy (3 ks), petržlenu (2 ks) a zeleru (1/2 ks). Petržlenovú vňať, dlhší kúsok póru a kôpru opláchneme pod prúdom vody.
- Mrkvu a petržlen nastrúhame na strúhadle s veľkými alebo strednými otvormi.
- Z väčšieho karfiolu vykrojíme ružičky, odrežeme prečnievajúce jadro a listy a vyhodíme. Ak sú na trhu alebo v zeleninárstve len malé hlávky karfiolu, použite dva kusy.
- Karfiol si môžete nakrájať na väčšie kúsky (ružičky), ja ho však nakrájam celkom nadrobno, pretože v tejto podobe mi karfiolová polievka chutí najviac.
- Do väčšieho hrnca nalejeme zeleninový vývar alebo bujón (2 litre). Pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen, na kocky nakrájaný zeler, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, kôpor a nakrájaný karfiol. Prihodíme aj pór (môžete ho nakrájať na menšie kúsky, ale ja ho väčšinou rozdelím na dve časti). Pridáme soľ (1/2 ČL), čerstvý alebo sušený ľubovník (2 ČL) a väčšiu štipku korenia. Celé to varíme asi 20 minút na vyššom výkone horáka.
- V mojom dome sa karfiolová polievka často pripravuje so zemiakmi, ale ak chcete, môžete ich nahradiť malými rezancami, napríklad hviezdičkami. Zemiaky (3-4 stredne veľké) nakrájame na malé kocky a chvíľu opečieme na rozpálenej panvici s olivovým olejom.
- Opečené zemiaky pridáme do vriacej polievky. Varte asi 10 minút.
- Do hrnčeka nalejte asi 100 ml vriacej polievky a hustú smotanu (150 ml alebo 3 ploché lyžice 18% smotany). Premiešame a všetko vlejeme do polievky.
- Varte ešte asi 2 minúty na miernom ohni. Posypeme ešte trochou nasekaného kôpru a dochutíme soľou a korením.
Karfiolová polievka je pripravená. Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply