Jednoduchý jablkový koláč, perfektný ku káve aj čaju. Doma ho zbožňujeme!

  • Množstvo cukru, ktoré do jabĺk pridávate, závisí od toho, aké sú sladké (moje boli kyslé). Môžete, podobne ako škoricu, vôbec nepridávať cukor. Ak sú vaše jablká mäkké a majú veľa šťavy, budú sa dusiť dlhšie, aby sa odparilo viac vody.
Ingrediencie na plech 20 cm x 30 cm:
  • 500 g polohr. pšeničnej múky
  • (3 plné poháre)
    4 vajcia
  • 150 g cukru (2/3 šálky)
  • 1 šálka oleja (200 g)
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (10 g)
  • 200 ml mlieka, mierne teplého (3/4 šálky)
  • 1,5 kg kyslých jabĺk
  • 1 lyžička škorice
  • 3-4 lyžice cukru (podľa chuti)

Postup:
  1. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom dusíme s 3-4 lyžicami cukru a škoricou 15 minút. Plech vystelieme papierom na pečenie alebo ho vymastíme maslom. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov C, horný a spodný ohrev, bez horúceho vzduchu alebo 180 stupňov C s horúcim vzduchom.
  2. Vajcia a cukor dáme do misky mixéra a šľaháme pri najvyššej rýchlosti 5-10 minút, aby sa cukor rozpustil. Medzitým zmiešame múku s práškom do pečiva. Keď sa cukor rozpustí, pridáme olej.
  3. Potom striedavo prilievame teplé mlieko a porciu múky, miešame alebo miešame len krátko, kým sa suroviny nespoja. Polovicu cesta vylejeme na pripravený plech a hneď vložíme do predhriatej rúry, pečieme 15 minút, potom opatrne a jemne vyberte z rúry.
  4. Teplé jablká jemne poukladajte na horúce dno. Potom na vrch vylejeme druhú časť cesta. Teplotu rúry znížime na 180 stupňov C bez horúceho vzduchu alebo 160 stupňov C s horúcim vzduchom a koláč pečieme na druhom stupni odspodu ešte 30-40 minút.
  5. Po upečení koláč ihneď vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Potom vrch posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť 🙂!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*