Jednoduchý spôsob, ako odstrániť nečistoty z vývaru. Polievka bude úplne čistá!

Vývar s viditeľnými nečistotami a penou nevyzerá veľmi chutne. Na uvarenie dokonale čistej polievky však netreba veľa. Stačí dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel.

Ak ste však boli z nejakého dôvodu neúspešní, existujú aj spôsoby, ako zakalený vývar zachrániť. Keď sa pustíme do varenia vývaru, cieľ je jasný.

Mal by byť zlatistý, mimoriadne intenzívny a samozrejme priezračný. Je však ľahké si uvedomiť, že to nie je vždy možné. Niekedy je vývar zakalený a je na ňom veľa nečistôt, ktoré sa ťažko odstraňujú.

To mu uberá na chutnom vzhľade. Ako tomu zabrániť?

Vývar potrebuje dlhý čas varenia

Všetko to začína vo fáze mäsa. Malo by byť čo najčerstvejšie, mrazené je lepšie nepoužívať. Zalejte ho studenou vodou a varte na miernom ohni, pretože to pomáha pomaly uvoľňovať bielkoviny.

Akékoľvek nečistoty, ktoré sa objavia na povrchu, sa musia systematicky odstraňovať, kým sa nerozpustia v polievke. Oplatí sa tiež pamätať na to, že ho treba osoliť až na samom konci prípravy.

Ako zachrániť zakalený vývar?

Nie vždy však máme toľko času venovať vareniu vývaru a občas sa stane, že sa vytvorí viac nečistôt ako zvyčajne. Potom by ste sa nemali vzdávať, pretože stále existuje niekoľko spôsobov, ako vývar zachrániť.

Naše staré mamy veľmi dobre poznajú vajíčkový trik. Stačí pridať jedno alebo dve do vývaru a keď sa zrazia, absorbujú nečistoty.

Ďalším dobrým nápadom je pridať niekoľko kociek ľadu alebo pridať studenú vodu (asi pohár). Keď vývar vychladne, všetky čiastočky nečistôt začnú klesať na dno. Potom už len sceďte a bude to určite dobré.

Mám variť vývar pod pokrievkou?

Na dokonalú čírosť vývaru má veľký vplyv aj to, či ho varíme pomocou pokrievky alebo nie. Keď nie je prítomná, vodná para voľne cirkuluje a polievka je čistejšia. Príprava zakrytej má však aj svoje výhody, pretože je rýchlejšia a šetríme energiu.

Táto metóda však ovplyvňuje zákal, pretože vodná para nemôže uniknúť. Aké je riešenie? Vývar môžete variť pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezačne vrieť.

Potom je lepšie ju odložiť, aby sa para nehromadila. Takto bude vývar čistejší. Druhý spôsob? Hrniec pevne neprikrývajte pokrievkou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*