Jedzte 3 marhule denne a pocítite rozdiel!

Marhuľová sezóna sa nezadržateľne blíži a v júli si ich budete môcť vychutnať, koľko len budete chcieť. Preto je teraz ten správny čas zoznámiť sa s ich vlastnosťami.

V lete sa oplatí zamerať nielen na čerstvú maškrtu, ale aj na výrobu domácich zaváranín, ktoré vám po skončení leta umožnia využiť zdraviu prospešné vlastnosti marhúľ.

Čerstvé aj sušené marhule majú priaznivý vplyv na celkový stav tela, ale len vtedy, ak dodržíte primerané množstvá. Čerstvé sezónne ovocie obsahuje veľa cukru, ktorý je v prebytku zdraviu škodlivý.

Sušené marhule zase obsahujú veľké množstvo kalórií, čo sa tiež oplatí sledovať. Zároveň sú cenným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje činnosť čriev a zanecháva pocit sýtosti na dlhú dobu.

Bohatstvo vitamínov a minerálov

Čerstvé marhule sú predovšetkým bohaté na pektíny, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Sú tiež zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B vrátane niacínu – nevyhnutného pre správne fungovanie nervového systému.

Len jeden pohár marhuľovej šťavy pokryje dennú potrebu vitamínu C a ak zjete ovocie aj so šupkou, dodáte telu aj potrebnú porciu vlákniny. Marhule obsahujú aj minerály ako železo, sodík, draslík, fosfor a vápnik.

Vplyv marhúľ na tráviaci systém a pokožku

Pravidelná konzumácia marhúľ môže priniesť mnohé výhody bez ohľadu na diétu, ktorú dodržiavate. Najmä sušené ovocie pomáha regulovať žlčové kyseliny a pôsobí zásadito, čo prináša úľavu pri prekyslení.

Marhule po strávení zanechávajú v tele minerály, ktoré pomáhajú udržiavať acidobázickú rovnováhu.

Ich liečivé vlastnosti nie sú všetko – letné ovocie ovplyvňuje aj stav pokožky a odďaľuje proces starnutia. Môže za to beta-karotén, ktorý zlepšuje tón pleti a pôsobí ako silný antioxidant, brzdiaci škodlivé účinky voľných radikálov.

Betakarotén sa stará nielen o zdravú pokožku, ale aj o naše oči.

Prečo len 3 marhule denne?

Hoci dietológovia neuvádzajú konkrétne odporúčané množstvo, oplatí sa spoľahnúť na vlastný zdravý rozum a predovšetkým počúvať svoje telo, ktoré vám dá vždy vedieť, keď mu niečo nesedí.

Podľa článkov dostupných na Medonet stačia 3-4 čerstvé marhule denne, aby telu dodali správne množstvo betakaroténu. Obdobnej hranice sa oplatí držať aj v prípade sušených marhúľ pre ich vysokú výhrevnosť.

Príliš veľa čerstvých alebo sušených marhúľ môže mať laxatívny účinok. Väčšinou sa nepríjemné príznaky objavia po zjedení viac ako 10 v krátkom čase, no treba si uvedomiť, že každý organizmus reaguje na vlákninu, sorbitol a fruktózu obsiahnutú v ovocí inak.

Zdieľajte tento článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*