- Pečenie je skutočný pôžitok, jedenie ešte väčší…
ZLOŽKY
- múka 1,5 šálky (200 ml pohár)
- zemiakový škrob 2 PL.
- kakao 3 polievkové lyžice.
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- cukor 1,5 šálky (ale ak nemáte chuť na sladké, stačí menej)
- 7 bielok
Krém
- mlieko 0,5 l
- 7 žĺtkov
- cukor 2/3 šálky
- horká čokoláda 100 g
- 3 lyžice škrobu
- Maslo alebo smotana 200g
- sušené slivky bez jadierok 300g
Postup:
- Zmiešajte múku, škrob, sódu bikarbónu a kakaový prášok. Bielka vyšľaháme do peny, postupne pridávame cukor a potom prisypeme po 1 PL suchej zmesi. Cesto by malo vyzerať ako veľmi hustá kyslá smotana (mne zostali 2 PL suchej zmesi).
- Vezmite si pergamen, vystrihnite ľubovoľný tvar, napr. obdĺžnik, namažte ho maslom, cesto rozotrite na pergamen, urobte tri koláče vysoké asi 1 cm, potom pečte pri teplote 185 C-10 minút, ale dávajte pozor, aby sa koláč nepripálil.
- Krém: Do mlieka vlejte vyšľahané žĺtky, cukor a škrobovú zmes, varte kým nebudete mať krém. Kým je ešte horúci, rozdrvte čokoládu a pridajte ju do krému, dobre premiešajte a nechajte vychladnúť. Potom vyšľahajte maslo (alebo smotanu, krém je potom jemnejší) a pridajte do krému.
- Náplň: Sušené slivky zalejeme vriacou vodou (ešte lepšie čokoládovým likérom na noc), necháme stáť asi 20 minút. Potom vodu zlejeme a sušené slivky pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo v mixéri. Potom začneme na seba ukladať plát-slivky-krém-plát-slivky-krémo-plát.
- Ozdobte podľa potreby, napr. čokoládový fondán a mandľové hobliny.
Leave a Reply