Ovocie nemusíte variť do želé, môžete dať čerstvé, kompótové, dokonca mrazené maliny, čerešne alebo ovocnú zmes. Nech to urobíte akokoľvek, bude to dokonalé!
Vanilkový krém:
- 1 liter mlieka
- 120 g alebo 3 vrecká vanilkového pudingu
- 8 lyžíc cukru
- 250 g masla
Cesto:
- 125 g masla
- 200 ml vody
- 1 pohár 200 ml, hladká múka
- 5 vajec
- štipka soli
- 1 lyžička cukru
Ovocné želé:
- 500 g ľubovoľného ovocia (použila som mrazené lesné ovocie)
- 100 g cukru
- 200 ml vody
- 2 polievkové lyžice škrobu- 40 g + 50 ml vody
Navyše:
- 500 ml sladkej smotany
- práškový cukor na posypanie
Príprava:
- Varenie pudingu je prvým krokom, pretože potrebuje viac času na vychladnutie. Nalejte 850 ml mlieka do panvice a dajte ho do varu na oheň. Medzitým si vyšľaháme puding s cukrom a 150 ml mlieka.
- Keď mlieko vrie, pridáme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Odstráňte z tepla, prikryte plastovým obalom a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava kôry:
- Potom pripravte kôrky na karpatský koláč. V hrnci zmiešame maslo, vodu, soľ a cukor, a keď zmes zovrie, pridáme múku a za stáleho miešania pár minút povaríme.
- Odstavte z ohňa, aby vychladol, potom do vlažnej zmesi po jednom pridávajte vajíčka a miešajte mixérom, kým nezískate hladkú zmes.
- Z rúry vyberieme veľký plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Na zadnú stranu papiera nakreslite obdĺžnik s rozmermi 23 x 33 cm.
- Polovicu zmesi rozotrieme na papier do vnútra nakreslenej plochy, pričom dávame pozor, aby sme neprešli cez okraje, lebo kôrka sa pri pečení zdvihne.
- Kôru pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 20 minút. Opakujte postup s druhou kôrou. Druhá kôrka sa môže piecť o niečo kratšie, asi 18 minút, pretože rúra bude teplejšia.
Príprava želé a krémov
- Keď puding vychladne, vložíme ho do chladničky a pripravíme si ovocné želé. Ovocie, cukor a vodu zmiešame v hrnci a varíme asi 3 minúty. Zmes rozmiešame s trochou vody, pridáme k ovociu a varíme, kým zmes nezhustne. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť.
- Na krém vyšľaháme zmäknuté maslo, potom postupne pridávame vychladnutý puding, šľaháme, kým nám nevznikne hladký krém. Maslo a puding 2-3x prešľaháme, aby sme získali jednotnú zmes.
Zostavenie koláča
- Než začnete plniť, skontrolujte kôrky – ak nie sú rovnako veľké, môžete ich odmerať a prebytok odrezať, aby sa zmestili na váš podnos.
- Na prvú kôrku dáme celý krém, naň potom ovocné želé. Vyšľaháme sladkú smotanu a natrieme ovocnú vrstvu. Dajte koláč do chladničky, kým pripravíte druhú kôru.
- Druhú kôrku obrátime hore dnom a natrieme na ňu pol odmerky sladkej smotany, najmä vyplníme nerovnosti. Vyhnete sa tak vytváraniu vzduchových medzier v koláči. Potom ju otočte a položte na koláč.
- Koláč potrieme zvyškom krému a vložíme späť do chladničky stuhnúť. Pred podávaním koláč karpati posypeme práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply