Karpatský koláč poteší všetkých hostí! Fantastická dobrota s vanilkovým krémom, ovocným želé, sladkým krémom a chrumkavou kôrkou.

Ovocie nemusíte variť do želé, môžete dať čerstvé, kompótové, dokonca mrazené maliny, čerešne alebo ovocnú zmes. Nech to urobíte akokoľvek, bude to dokonalé!


Vanilkový krém:

  • 1 liter mlieka
  • 120 g alebo 3 vrecká vanilkového pudingu
  • 8 lyžíc cukru
  • 250 g masla

Cesto:

  • 125 g masla
  • 200 ml vody
  • 1 pohár 200 ml, hladká múka
  • 5 vajec
  • štipka soli
  • 1 lyžička cukru

Ovocné želé:

  • 500 g ľubovoľného ovocia (použila som mrazené lesné ovocie)
  • 100 g cukru
  • 200 ml vody
  • 2 polievkové lyžice škrobu- 40 g + 50 ml vody

Navyše:

  • 500 ml sladkej smotany
  • práškový cukor na posypanie

Príprava:

  1. Varenie pudingu je prvým krokom, pretože potrebuje viac času na vychladnutie. Nalejte 850 ml mlieka do panvice a dajte ho do varu na oheň. Medzitým si vyšľaháme puding s cukrom a 150 ml mlieka.
  2. Keď mlieko vrie, pridáme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Odstráňte z tepla, prikryte plastovým obalom a nechajte úplne vychladnúť.

Príprava kôry:

  1. Potom pripravte kôrky na karpatský koláč. V hrnci zmiešame maslo, vodu, soľ a cukor, a keď zmes zovrie, pridáme múku a za stáleho miešania pár minút povaríme.
  2. Odstavte z ohňa, aby vychladol, potom do vlažnej zmesi po jednom pridávajte vajíčka a miešajte mixérom, kým nezískate hladkú zmes.
  3. Z rúry vyberieme veľký plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Na zadnú stranu papiera nakreslite obdĺžnik s rozmermi 23 x 33 cm.
  4. Polovicu zmesi rozotrieme na papier do vnútra nakreslenej plochy, pričom dávame pozor, aby sme neprešli cez okraje, lebo kôrka sa pri pečení zdvihne.
  5. Kôru pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 20 minút. Opakujte postup s druhou kôrou. Druhá kôrka sa môže piecť o niečo kratšie, asi 18 minút, pretože rúra bude teplejšia.

Príprava želé a krémov

  1. Keď puding vychladne, vložíme ho do chladničky a pripravíme si ovocné želé. Ovocie, cukor a vodu zmiešame v hrnci a varíme asi 3 minúty. Zmes rozmiešame s trochou vody, pridáme k ovociu a varíme, kým zmes nezhustne. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť.
  2. Na krém vyšľaháme zmäknuté maslo, potom postupne pridávame vychladnutý puding, šľaháme, kým nám nevznikne hladký krém. Maslo a puding 2-3x prešľaháme, aby sme získali jednotnú zmes.

Zostavenie koláča

  1. Než začnete plniť, skontrolujte kôrky – ak nie sú rovnako veľké, môžete ich odmerať a prebytok odrezať, aby sa zmestili na váš podnos.
  2. Na prvú kôrku dáme celý krém, naň potom ovocné želé. Vyšľaháme sladkú smotanu a natrieme ovocnú vrstvu. Dajte koláč do chladničky, kým pripravíte druhú kôru.
  3. Druhú kôrku obrátime hore dnom a natrieme na ňu pol odmerky sladkej smotany, najmä vyplníme nerovnosti. Vyhnete sa tak vytváraniu vzduchových medzier v koláči. Potom ju otočte a položte na koláč.
  4. Koláč potrieme zvyškom krému a vložíme späť do chladničky stuhnúť. Pred podávaním koláč karpati posypeme práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*