Svet exotického ovocia sa rozhodne neobmedzuje len na banány, ananás a liči. Keď sa skončí sezóna poľského sezónneho ovocia alebo hľadáte zmenu od obyčajných jabĺk či hrušiek, siahnite po mangostane. Vyzerá celkom nenápadne, no oplatí sa vyskúšať.
Mangostan môže znieť povedome, ale ide len o podobnosť v názve, pretože s obyčajným mangom nemá veľa spoločného. Drobné plody pokryté dosť tvrdou tmavou šupkou ukrývajú lahodnú a zdravú bielu dužinu.
V minulosti bolo ich zohnanie v obchodoch takmer nemožné, no mnohé supermarkety sú pri ich zavádzaní do svojich ponúk čoraz odvážnejšie. Ak na ne narazíte pri nákupe, neváhajte si ich vložiť do košíka.
Čo je mangostan?
Mangostan, nazývaný aj garcinia, pochádza z juhovýchodnej Ázie. Je to nízky strom s tmavou, takmer čiernou kôrou, tmavozelenými listami a originálnymi, zeleno-ružovými kvetmi s hustými okvetnými lístkami.
Je dlhoveký, ale rastie veľmi dlho a prvé plody je možné zbierať až po cca 8 rokoch. Aj keď si myslíte, že ste pripravení na takú dlhodobú investíciu do vašej záhrady, je lepšie miesto nepripravovať.
Mangostan miluje teplé, tropické podnebie a jeho pestovanie v našich podmienkach je prakticky nemožné. Ovocie mangostanu, je cenené v celej Ázii, sa spočiatku javí ako svetlozelené guľôčky.
V priebehu 5-6 mesiacov dozrievajú a nadobúdajú charakteristickú tmavofialovú farbu. Hneď ako ich nájdete v obchode, ihneď si ich pridajte do košíka.
Je mangostan zdravý?
Podľa legiend blahodarné vlastnosti mangostanu ocenil aj samotný Budha, ktorý mal možnosť ochutnať tieto jedinečné plody pri svojich potulkách džungľou. Odvtedy je mangostan v Ázii považovaný za dar z nebies a jedno z najchutnejších tropických plodov.
Chitín a vláknina obsiahnuté v mangostane sú liekom na črevá a prirodzeným prostriedkom na chudnutie. Zlepšujú činnosť tráviaceho systému a pomáhajú udržiavať správnu hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Mangostan je tiež zdrojom vitamínov skupiny B (hlavne B1 a B2), potrebných pre správne fungovanie imunitného systému, nervového systému a svalov.
Betakarotén obsiahnutý v týchto plodoch zabezpečuje nielen krásnu farbu pleti, ale zároveň chráni bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov.
Ako chutí mangostan?
Chuť mangostanu je ťažké porovnávať s iným ovocím. Často sa popisuje ako kombinácia sladkého manga, kyslého pomaranča a osviežujúceho ananásu. Dužina je jemná, šťavnatá a má jemne kyslastú chuť.
Ako jesť toto ovocie?
Aby ste sa dostali k dužine, nakrájajte ovocie na polovicu. Dužinu možno konzumovať priamo lyžičkou, pričom dávajte pozor na veľké ploché semienka. Mangostanu možno pridať aj do koktailov, smoothies, dezertov a ovocných šalátov.
Leave a Reply